Minister dropper fusion af kunstskoler

Rapport bestilt af Mette Bock anbefalede at slå kunstskoler sammen og mødte massiv kritik. Nu afviser kulturministeren en fusion.

Elever og personale på de kunstneriske uddannelser skal ikke længere frygte en tvangsfusion. Det skriver kulturminister Mette Bock (LA) i et debatindlæg torsdag i Politiken.

Hun understreger, at der ikke vil blive "taget politisk initiativ til at tvangsfusionere de kunstneriske uddannelser". 

En udmelding hun kommer med efter flere ugers heftig debat, der tog sin begyndelse, da Kulturministeriet 16. oktober offentliggjorde en rapport med forslag til en grundlæggende omlægning af de kunstneriske uddannelser i Danmark.

- Jeg kunne godt have ønsket mig, at flere havde læst med åbent sind og forholdt sig til de krav og udfordringer, som rapporten peger på, inden der bliver blæst til åben kamp, skriver hun.

- Jeg kan garantere, at jeg ikke vil tvangsfusionere nogen uddannelsesinstitutioner. Men udfordringer forsvinder ikke af sig selv, og jeg mener, at øget samarbejde mellem institutionerne er en del af løsningen.

Rapport pegede på to modeller 

Rapporten, der var udarbejdet for ministeriet af rektor på Rytmisk Musikkonservatorium Henrik Sveidahl, anbefalede to måder at ruste sig til fremtidens "faglige, økonomiske og politiske krav og udfordringer" på. 

Enten skulle skolerne lægges sammen til én national institution bestående af de syv nuværende statslige uddannelsesinstitutioner samt Forfatterskolen, Det Jyske Kunstakademi og Det Fynske Kunstakademi. Alternativt skulle skolerne samles i to institutioner. 

En af rapportens kritikere er rektor Sanne Kofod fra Kunstakademiet i København. Hun glæder sig over kulturministerens udmelding. 

- Jeg går ud fra, at man nu prøver at finde en ny løsning, og det vil jeg vældig gerne være med til. For mig er det fagspecifikke perspektiv virkelig vigtigt, så det vil være den præmis, jeg har lyst til at diskutere ud fra. Billedkunst er billedkunst, og at musik er musik. Det er kunst begge dele, men to forskellige fag med to forskellige læringsprocesser. Og det er en af grundene til, at jeg har opponeret så meget imod rapporten, siger hun. 

Mette Bock skal nu drøfte Henrik Sveidahls rapport og det videre forløb med kulturordførerne og de kunstneriske uddannelsers ledelser.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Kultur

"Det er både sundt og nærende for vores fælles forståelse af hinanden og vores kultur at få indblik i de andres sprog," siger sprogforsker Michael Ejstrup.

Forskningsprojekt søger dialekter: "Nordsjællandsk er en af de mest diverse ting indenfor sprog"

60_percent

playDigteren Peter Laugesen om klimaforandringerne: Det er trist at være magtesløs tilskuer

Bakken

playBakken får ny forlystelse - bliver den første af sin slags i Nordeuropa

Roskilde Festival Foto Maria Albrechtsen MortensenRitzau Scanpix

Kulturminister foreslår tilpasset støtteordning til festivaler

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere