Mindst 20 tiggere dømt - i dag skal ny lov evalueres

Justitsministeren skal i dag i samråd for at evaluere den nye tiggerlov, der trådte i kraft efter Overborgmesteren i København bad om hjælp til at håndtere de østeuropæiske tiggere.

Hen over sommeren er en stribe hjemløse blevet sendt i fængsel for at tigge.

Mindst 20 er blevet idømt to ugers ubetinget fængsel i henhold til den nye tiggerlov. Det viser et folketingssvar fra justitsminister Søren Pape Poulsen fra Det Konservative Folkeparti.

Justitsministeren er kaldt i samråd af Folketingets Retsudvalg for at evaluere loven, som trådte i kraft 21. juni.

Det åbne samråd foregår torsdag, og her skal justitsministeren redegøre for, om målet om mindre utryghedsskabende tiggeri er blevet opfyldt med den skærpede tiggerlov.

Ikke en hvilken som helst dansk hjemløs

Det har vakt kritik, at flere tilsyneladende fredelige tiggere er sendt i fængsel, når de har siddet med en kop eller hat i hånden.

Loven var målrettet "utryghedsskabende" tiggeri, lød det, da statsminister Lars Løkke Rasmussen fra Venstre præsenterede forslaget under afslutningsdebatten i maj.

- Det (er, red.) ikke en hvilken som helst dansk hjemløs, der stikker hånden frem, som principielt risikerer 14 dages ubetinget fængsel, men det er målrettet det, man kan kalde utryghedsskabende tiggeri, lød det fra Folketingets talerstol.

Betydelig skærpelse af lov

Det var Københavns Overborgmester, Frank Jensen fra Socialdemokratiet, som i slutningen af maj bad om hjælp til at håndtere de østeuropæiske tiggere, som boede i uhumske lejre, besørgede ved kirker og tiggede på gaderne.

Det førte til en betydelig skærpelse, da straffen tidligere var en uges betinget fængsel efter den første advarsel.

Forslaget blev hastebehandlet, vedtaget af blå blok og Socialdemokratiet, og kort efter begyndte politiet at anholde betlere, som tiggere hedder i straffelovens forstand.

En særlig ordning - fast track - blev indført for at sikre en hurtig gennemførelse af sager om tiggeri begået af personer uden fast bopæl i Danmark.

Ifølge kritikerne har loven ramt fredelige tiggere, selv om det var stik imod udmeldingerne fra en række politikere.

Et udvalg af domme hvor den nye tiggerlov har været i brug

 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

112

kokain.jpg

Kæmpe kokainfund i Hedehusene - firma vidste ingenting

brand pizzeria amager

Brand i pizzeria på Amager - beboere i opgang evakueret

drabet i skoven

Vigtige sms-beskeder i drabssag forsvandt i politiets varetægt

Retten i Roskilde

Mand tiltalt for forsøg på voldtægt af børn via datingside

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere