Langfingrede kriminelle går målrettet efter kvinder til Distortion

Nye tal viser, at antallet af lommetyverier fordobles i Distortion-dagene. Især kvinder er lette ofre, advarer forsikringsselskab.

Telefoner, solbriller og dyre tasker. Rigtig mange unge mennesker har oplevet, hvordan dyre ejendele forsvinder, når der danses derudaf i festligt lag.

Og til den københavnske gadefest Distortion har lommetyvene ekstra gode vilkår, viser nye tal fra forsikringsselskabet Alka.

Distortion løber i år fra den 29. maj til d. 2. juni, og her er det altså en rigtig god idé at være ekstra opmærksom på, om nogen danser lidt for tæt på én.

- Når vi kigger på anmeldte tyverier i løbet af Distortion-dagene de sidste tre år, er det meget tydeligt, at der sker voldsomt mange tyverier i de dage. Faktisk sker der i gennemsnit 51 procent flere tyverier i Distortion-dagene sammenlignet med alle andre dage. Det er ret markant, siger René Thinggård Jørgensen, der er skadeschef i Alka.

Flere tyverier end på Roskilde Festival

Alka har i de forgangne tre år registeret i alt 335 tyverier under Distortion, hvilket vel at mærke skal holdes op imod, at forsikringsskabet efter eget udsagn dækker omtrent fem procent af forsikringsmarkedet. Ergo må det samlede antal tyverier formodes at dreje sig om flere tusinder.

Lommetyve går målrettet efter kvinder til Distortion. Her ses et stemningsfoto fra en af gadefesterne i 2017.
Lommetyve går målrettet efter kvinder til Distortion. Her ses et stemningsfoto fra en af gadefesterne i 2017.
Foto: Ida Marie Odgaard / Ritzau Scanpix

Sammenlignet med for eksempel Roskilde Festival er der ifølge Alkas tal over skadesanmeldelser 24 procent større risiko for at få rapset sin pung eller sine smykker på Distortion.

- Alle kan møde op til Distortion. Du skal ikke investere i et indgangsarmbånd på samme måde som på festivalerne, og det tror vi måske kan være med til at forklare, hvorfor vi ser flere tyverier til Distortion, siger René Thinggård Jørgensen.

Kvinder er lette ofre

Når lommetyvene tager på rov, går de ofte efter kvinder, som derfor bør være ekstra påpasselige.

Ifølge Danmarks Statistik registrerede politiet 32.150 lomme-, taske- og tricktyverier i 2018, hvoraf omtrent to tredjedele var mod kvinder.

- Kvinder har ofte tasker med, som er lette at snuppe og tit indeholder flere værdigenstande. Derudover er kvinder mere tilbøjelige til at have dyre solbriller, smykker og andre accessoires på sig end mændene er, siger Rene Thinggård Jørgensen.

Stemningsfoto fra Distortion i 2017.
Stemningsfoto fra Distortion i 2017.
Foto: Ida Marie Odgaard / Ritzau Scanpix

- Vi råder alle unge, både mænd og kvinder, der deltager ved festlige arrangementer som Distortion, at de placerer deres smartphone og pung, hvor de er svære at komme til. Og generelt, at de lader så mange værdigenstande som muligt blive hjemme, siger Rene Thinggård Jørgensen.

Gode råd under Distortion