Københavnsk jazz-legende fylder 70

Jazzmusikken har både sendt Pierre Dørge på lange turnéer verden over og givet ham et langt ægteskab.

Han dannede sin første jazzgruppe som 14-årig, og det er stadig jazzen, der trækker, når han fylder 70 år søndag den 28. februar.

Pierre Dørge har givet jazzen sine bedste år, men genren har nu også givet ham meget igen. Den har eksempelvis sendt ham på turneer i over 50 forskellige lande. I karrieren har han blandt andet spillet for Sydafrikas tidligere præsident Nelson Mandela.

Det gjorde Dørge med sin legendariske jazzgruppe New jungle Orchestra, som han dannede tilbage i 1980. Gruppen opnåede at blive Danmarks statsensemble i årene 1993-96.

Det var her at gruppen rejste verden rundt med den royale familie og optrådte ved de mange officielle besøg. Det blev til koncerter i lande som Kina, Indien og Vietnam samt i Sibirien i Rusland.

De mange koncerter har fungeret som inspiration for gruppen, der både har udsendt albums inspireret af musik fra Kina og Indien.

I det hele taget har Pierre Dørge suget til sig af vidt forskellige musikgenrer. Det skyldes muligvis den frie og moderne opdragelse, hans forældre gav ham.

Pierre Dørge kom til verden i 1946, hvor danskerne igen turde tro på fremtiden efter de mørke besættelsesår. Hans far havde været medlem af sabotagegruppen Bopa.

Dørge blev sendt på Østerbroskolen i København, hvor der var plads til de nye tanker om pædagogik. Her underviste jazzbassisten Erik Moseholm, og det blev et vendepunkt for den unge Pierre Dørge og hans vej ind i jazzens verden.

Til trods for sit store talent, har Pierre Dørge aldrig selv gået på Det Rytmiske Musikkonservatorium. Derfor er det ganske imponerende, at han har opnået at blive docent, og dermed underviser, på den eftertragtede skole.

Pierre Dørge har gennem årene modtaget en række priser og legater for sin musik. Blandt dem er Statens Kunstfonds livsvarige ydelse, H.C. Lumbye-prisen og så er han slået til Ridder af Dannebrog.

 Privat danner han par med komponist og musiker Irene Becker med hvem han har gruppen Dørge-Becker-Carlsen, og Becker er naturligvis også en del af New Jungle Orchestra. 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Kultur

De Ukendte Danmarksmestre - Pinball

playDanmarksmester i pinball sigter efter at blive verdens bedste

Header sådan så din by ud for 100 år siden

Sådan så din by ud for 100 år siden – se den vilde forandring til i dag

borgring køge vikingeborg

playVerdensarv i Køge? Danmark vil have unikke vikingeborge med på liste

def_thumb,50_percent

playOplev i weekenden: Skoven er den perfekte legeplads - her er to gode lege i det fri

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere