Kassebukser og batik: Festival søger billeder fra 1970'erne

Kulturfestivalen Golden Days søsætter nu en storstilet indsamling af danskernes gamle fotos fra 70'erne. De skal indgå i en stor udstilling.

Ligger du inde med billeder af venner, familie eller måske dig selv i kassebukser, hønsestrik og brune briller?

Eller tog du et billede af dit 70'er-køkken i flotte orange og brune farver, dengang det var helt nyt?

Så er det måske dine billeder som Golden Days Festivalen leder efter.

Til september sætter festivalen særligt fokus på blomsterbørnenes årti, og derfor vil festivalen gerne have fingre i dine hengemte albummer.

Udstilling med private billeder

De indsamlede fotos skal i forbindelse med den årlige festival laves til en stor web-udstilling. De allerbedste udvælges af en fagjury til programavisen.

Billederne vil herudover indgå i et forskningsprojekt om fotografiets historie. Derudover arbejdes der også på en fysisk udstilling af et særligt udvalg af billederne på Københavns Hovedbibliotek samt en fotobogudgivelse

Professor i fotografistudier på Københavns Universitet, Mette Sandbye, forsker for tiden i fotograferingens historie gennem det private fotografi, og planlægger at anvende materialet som grundlag for sin kommende forskning, fordi amatørfotografiet er en vigtig kilde til historisk indsigt. Det kan sige noget om, hvad folk tænkte og følte, hvordan de og verden så ud, og hvad de betragtede som vigtigt at gemme for eftertiden.

 I begyndelsen af 1970'erne kom de billige Instamatickameraer med farvefilm i kassetter på markedet. Det medførte en eksplosion af private fotografier.

 - Men disse mange fotografier kan ikke findes på museer og i offentlige historiske arkiver endnu. De ligger stadig i folks private gemmer, og måske kommer de aldrig frem i lyset. Og det er en skam, for her ligger masser af hidtil ufortalte indsigter og fortællinger om en tid, som det er værd at dele og studere nærmere, fortæller Mette Sandbye.

Ferien, Festen, Familien og Hjemmet

De indsendte fotos vil blive sorteret under følgende fire kategorier; Ferien, Festen, Familien og Hjemmet.

Golden Days Festivalen vil berører både grisefesten i Syden, familiefødselsdagen i parcelhuset, første skoledag i hjemmesyet batik og den politiske ø-lejr.

Billedudstillingen med borgernes private billeder skal være et vidnesbyrd i den helt håndgribelige Danmarkshistorie; en kollage af øjebliksbilleder fra danskernes hverdag, der tilsammen fortæller historien om det modsætningsfyldte og eksperimenterende årti.

Når Golden Days til september sætter fokus på 70'erne, skyldes det ifølge direktør for Golden Days, Svante Lindeburg, primært én ting: 70’erne var på godt og ondt et testlaboratorium for mange af de tanker, tendenser og scenarier, vi i dag ser anvendt i praksis. 

 - Selvom meget måske var tom snak eller paroler uden indhold, så var dialogen om samfundet, vores indbyrdes forhold til hinanden, vores demokratiske rettigheder og tanker om, hvor vi ønskede samfundet skulle bevæge sig hen, nærværende og i folkets hænder. Man søgte i fællesskaber nye løsninger og ansvar, og man troede på, at tingene kunne ændres. Derfor er der i dag god grund til at holde 70’erne op som spejl, lyder Svantes forklaring.

Hvis du har lyst til at dele dine 70'er- billeder med Golden Days Festivalen kan du gøre det HER 

Hvis du vil vide mere om billedindsamlingen kan du læse her

 

Om Golden Days Festival

 

 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Kultur

De Ukendte Danmarksmestre - Pinball

playDanmarksmester i pinball sigter efter at blive verdens bedste

Header sådan så din by ud for 100 år siden

Sådan så din by ud for 100 år siden – se den vilde forandring til i dag

borgring køge vikingeborg

playVerdensarv i Køge? Danmark vil have unikke vikingeborge med på liste

def_thumb,50_percent

playOplev i weekenden: Skoven er den perfekte legeplads - her er to gode lege i det fri

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere