Ikonisk hus males grønt: Arkitekter kalder det makværk

Respektløst, lyder kritikken. Men ejerene står fast på, at farven er den samme.

00:15

Københavns første skyskraber - det 22 etager høje luksushotel Radisson Blu Royal Hotel - åbnede ved Hovedbanegården tilbage i 1960. 

Bygningens status som kulturelt monument bliver undermineret

Kjeld Vindum, arkitekt og lektor

Det er stjernearkitekten Arne Jacobsen, der har tegnet bygningen, som han også har indrettet med alt fra bestik til håndtag, lænestole og gardiner. 

Hotellet er renoveret flere gange, men senest er facaden blevet malet. Og dét er ikke noget, som falder i arkitekternes smag. 

Det skriver Politiken, der har talt med flere folk i branchen. 

Læs også Højhus falder fra hinanden - men er endnu ikke revet ned

Bygningen er kanoniseret

Farven er ifølge flere arkitekter ikke den samme som den originale, da den fremstår mørkere med mindre dybde, lyder kritikken. 

Derfor passer farven ikke sammen med højhusets øverste del. 

Mads Mandrup Hansen fra arkitektfirmaet C.F. Møller Architechts kalder det både amatørarbejde og makværk. Kjeld Vindum fra Det Kongelige Danske Akademis Skoler for Arkitektur, Design og Konservering kalder det respektløst. Og arkitekt Trine Neble bemærker, at bygningens lethed forsvinder.

Læs også Københavns nye drejebro har fået sit navn

- Bygningens status som kulturelt monument bliver undermineret af det. Internationalt er bygningen jo kanoniseret. Enhver historiebog om det 20. århundredes internationale arkitektur har den med. Men det tror jeg ikke, ejerne har interesseret sig for, siger Kjeld Vindum til Politiken. 

Hotellet er renoveret af flere omgange. I dag står kun værelse 606 tilbage, præcis som Arne Jacobsen designede det.  Foto: TV 2 Lorry

Ejer: Farven er den samme

Kjell Vidar Myrann, der er teknisk chef i Wenaagruppen, som ejer hotellet, skriver i en mail til Politiken, at man har forsøgt at tage højde for den oprindelige farve. 

Når arkitekter og københavnere langer ud efter farven, så skyldes det altså, mener han, at man har vænnet sig til bygningens blegede facade, der har været udsat for slid og sollys. 

Læs også Nyt højhus skal være højere end det højeste

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik