Frustrerede studerende demonstrerer mod regeringens spareplaner

Demonstrationen i dag er kulminationen på en årelang frustration over nedskæringer på uddannelse.

Med bannere, opråb og venlige smil bød de studerende fra det Humanistiske Fakultet på Københavns Universitet professorer og politikere velkomne til festreception på Vor Frue Plads fredag. 

Men bag de glade ansigter ligger alvorlige frustrationer over regeringens bebudede nedskæringer på Københavns Universitet:

- Jeg tror ikke, de hører efter, men jeg kan ikke forstå, de ikke kan se det. Jeg læser selv humaniora, og der er bare ikke flere penge at spare, siger Asta Otto, som læser Europæisk Etnologi.

- Der er simpelthen ikke tid til, at professorerne laver den kvalitetsundervisning, vi har brug for. Der er heller ikke tid til, at de kan forske, sådan så de kan blive kvalitetsundervisere i fremtiden, siger Gustav Ryberg Smidt, som er kandidatstuderende i Mellemøstens Oldtid.

Det Humanistiske Fakultet er hårdt ramt

For det Humanistiske Fakultet på Københavns Universitet betyder regeringens forslag om at spare 2 pct. på uddannelse, at de skal bruge godt 50 millioner kroner mindre i løbet af de næste fire år. 25 millioner skal findes ved at spare på lønudgifter.

Det kommer oveni, at der allerede er skåret i personalet. For eksempel er bibliotekshjælpen sparet væk på flere fakulteter, og den hjælp er svær at finde andre steder.

 

- På universitetet er emnerne jo utroligt specialiserede, forklarer Niklas Zenius Jespersen, som læser Historie og er formand for studenterorganisationen HUMrådet på Københavns Universitet. Han uddyber:

quote Jeg tror ikke, de hører efter, men jeg kan ikke forstå, de ikke kan se det. Jeg læser selv humaniora, og der er bare ikke flere penge at spare.

Asta Otto, læser Europæisk Etnologi

- Det er ikke på samme måde som på et folkebibliotek, hvor en bibliotekar har en meget generel viden, du kan bruge til at finde den bog, du leder efter i forvejen.

I forvejen er det Humanistiske Fakultet ramt af et krav fra regeringen om at optage færre elever på studiet.

Således tog fakultetet i 2014 2.330 unge ind på studiet - i år var det tal faldet til 1.860 studerende. Det er et fald på 20 pct., og det kan mærkes på økonomien. Universitetet modtager nemlig penge pr. studerende.

Den manglende indtjening betyder, at der ikke er råd til at betale husleje for bygningerne.
 
- Det betyder, at selvom de her bygninger er helt nye og er blevet bygget specifikt til at blive brugt af vores studerende, så er man nu i gang med at opsige dem for hellere at spare pengene dér frem for at fyre ansatte, fortæller Niklas Zenius Jespersen, mens han viser rundt på det Humanistiske Fakultet på Islands Brygge.

Udover færre studerende og mindre personale har det Humanistiske Fakultet inden for de seneste par år også været nødt til at lukke uddannelser, for eksempel kan man ikke længere læse Islandsk, Finsk eller Færøsk på Københavns Universitet.

Uddannelsesministeren blev konfronteret

På trappen til årsreceptionen for Københavns Universitet i dag fik de studerende en enestående mulighed for at konfrontere uddannelsesministeren med nogle af deres frustrationer over nedskæringerne.

Uddannelsesminister Tommy Ahlers (V) ankom på cykel til receptionen og tog gerne diskussionen med de fremmødte på vej ind til festen.

quote I skal huske på, at samtidig med at der bliver lukket uddannelser, så er der andre uddannelser, der bliver åbnet, også på Københavns Universitet.

Tommy Ahlers, uddannelsesminister, Venstre

- I skal huske på, at samtidig med at der bliver lukket uddannelser, så er der andre uddannelser, der bliver åbnet, også på Københavns Universitet. Vi har et land, hvor vi investerer rigtig meget i uddannelser, over 14 milliarder, og over 15 milliarder i SU til de videregående uddannelser, sagde Tommy Ahlers, inden han var nødt til at gå ind til festreceptionen.

- Vi tror altid på, at det er en af de rigtig gode investeringer, vi kan lave som samfund. Når vi så skal prioritere på tværs af alle områderne, så skal uddannelsesområdet desværre også holde lidt for, fik han tilføjet.

Mens universitetets årsreception buldrede i festlokalet på Vor Frue Plads, indtog de studerende rektors kontor i bygningen ved siden af. Bare et par timer. Der skulle nemlig arbejdes på at forberede næste træk i opgøret med nedskæringer.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Politik

Ulovlig hegn ved havn

playTrodser regler og indhegner havnefront: "Det er at pisse på fællesskabet," raser politiker

Lauritz Lindboe Wind overfald blurred

playS vil give voldsdømte karantæne fra barer om natten

amdisenogbjørstorp

"Et forsøg på snyd" før drama-valg i S: Samme kreditkort oprettede 33 medlemskaber

20160309-162009-3-1920x1281we

Gentoftes stemmesluger tjekker ud - nu kaster de andre sig over byttet

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere