Elektroniske spor belaster Penkowa i retssag

Milena Penkowa kan ikke forklare, hvorfor dokument ser ud til at være blevet oprettet senere end dateringen.

Har Milena Penkowa selv fremstillet fire dokumenter og fremvist dem for ledelsen på Københavns Universitet tilbage i 2003, eller er dokumenterne ægte og sendt til hende via e-mail?

Det er det centrale spørgsmål i sagen mod hjerneforskeren, som Københavns Byret behandler i løbet af de følgende uger.

Torsdag blev Penkowa gennem seks timer afhørt i sagen, hvor specialanklager Susanne Bitsch ud på eftermiddagen fremlagde navnlig én detalje, som giver Milena Penkowa et forklaringsproblem.

Sagen drejer sig om rotteforsøg, som dannede grundlag for en doktordisputats, som Penkowa indleverede i begyndelsen af dette årtusind. Selve rotteforsøgene skulle være fundet sted i slutningen af 90'erne.

Efterfølgende blev der sået tvivl om, hvorvidt rotteforsøgene var fundet sted i det omfang, som fremgik af de videnskabelige artikler i disputatsen, og det var i den forbindelse, at Milena Penkowa efter anklagemyndighedens opfattelse begik dokumentfalsk.

Af et dokument fremgår det, at Penkowa har haft en aftale om rotteforsøg med et foretagende kaldet RRRC i Spanien. Og det er det dokument, som belaster Penkowa.

Ifølge politiets efterforskning er dokumentet, som er dateret i slutningen af 90'erne, nemlig blevet oprettet på Penkowas computer i september 2003. Det afviser Milena Penkowa dog pure at stå bag.

- Jeg ved bare, at jeg har modtaget dokumentet via e-mail i 90'erne. Det ville man kunne se, hvis man kunne finde de mails, forklarer Penkowa i retten.

Men ingen kan finde de mails. Det har ikke været muligt for politiet at finde nogen mailkorrespondance fra den periode overhovedet, oplyser specialanklager Susanne Bitsch.

Ifølge anklageren har Penkowa angiveligt fremstillet dokumentet ud fra et tilsvarende dokument - en standardaftale - og fået den til at fremstå, som om den var fra RRRC. Også sagens øvrige tre centrale dokumenter tyder ifølge anklageren på at være fabrikeret.

Anklagemyndighedens opgave bliver nu at bevise, at det er Milena Penkowa, der har gjort det - eller fået nogen til at gøre det.

Der ventes dom i sagen i midten eller slutningen af september.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

Cecilia Lonning-Skovgaard

Corona rammer Københavns aktivering af banderelaterede ledige

20071024-220631-2-1920x1282we

playEt stykke dansk kulturarv fylder 100 år - men det går kun én vej

25_seconds

playHus Forbi deler tusindvis af handsker og skiundertøj ud til hjemløse

John Schmidt Andersen

Før ville ingen investere i Vinge – nu står kommune med flere tilbud på hånden

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere