Dyrk din egen tang og østers: Maritime nyttehaver hitter

Interessen for de maritime nyttehaver i Københavns havn stiger, og derfor har nyttehaverne fået vokseværk.

Normalt forbinder man en nyttehave med et lille stykke landjord, hvor man måske dyrker gulerødder og hiver kartofler op til aftenens måltid.

Men i Københavns inderhavn findes der en anden form for nyttehave. Nemlig en nyttehave under vandoverfladen, hvor havens medlemmer dyrker tang, østers og blåmuslinger, skriver DR P4 København.

Og det er et hit, siger direktør i foreningen Maritime Nyttehaver, Joachim Hjerl.

- Vi får hele tiden nye medlemmer og partnere, der gerne vil støtte op om det. Og vi får løbende henvendelser fra restauranter, fiskehandlere og andre, som gerne vil have vores varer, siger han til DR P4 København.

Et af de godt 200 medlemmer er Katrine Skamris, der siden 2013 er kommet i nyttehaven.

- Det er jo noget romantik i, at man kan komme ud og mærke på naturen, selvom man er byboer, siger hun til DR P4 København.

Kan ikke spises

Høsten fra den 30 kvadratmeter store vandhave er ikke godkendt til at spise, men det bliver formentlig snart muligt for medlemmerne at smage på tang og muslingehøsten.

Foreningen har nemlig fået stillet 150 gange 100 meter hav til rådighed ved øen Middelgrundsfortet et par kilometer uden for København.

- Der er nogle helt andre forhold, der gør, at det er meget mere sandsynligt, at vi vil kunne producere noget, medlemmer kan spise, siger Joachim Hjerl til DR P4 København.

I Maritime Nyttehaver håber de på at kunne så muslingelarver og andre havafgrøder til efteråret ved det nye havlandbrug.

Meningsfyldte oplevelser og fællesskaber om mad

Og det vækker glæde hos medlemmerne.

- Det er jo fantastisk, hvis man kan få andel i en af de maritime nyttehaver, der kommer til at være derude, siger Katrine Skamris til DR P4 København.

At der er stor interesse for at dyrke vandlivet overrasker ikke Marianne Gregers, forbrugerøkonom i Landbrug og Fødevarer.

- Det passer godt ind i den tendens vi ser med, at man gerne vil tættere på, hvordan fødevarerne produceres og få de her meningsfyldte oplevelser og fællesskaber om mad, siger hun til DR P4 København.

Udover Københavns Havn, findes der blandt andet maritime nyttehaver i Kerteminde og Ebeltoft.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Livsstil

ipiccy_image

playRod i skabe og skuffer? Her er oprydningsekspertens bedste råd

Latterguru

playHos latterguruen Thomas må vi grine af det meste: "Vi har brug for at være mere crazy"

Flydendeparcelhus (1)

playChristian bor i et flydende parcelhus med vinkælder og legeplads

SLOW COVER FB1

playFik succes under nedlukning: Kan ler få os til at elske vores rynker?

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere