Den franske præsident-frue møder de danske skoleværdier

Rysensteen Gymnasium på Vesterbro i København får fint besøg i morgen. Den franske præsidentfrue Brigitte Macron kigger forbi sammen med Kronprinsesse Mary.

I et lyst lokale med bløde siddebænke, moderne puder og små borde, øver Theo Anbæk Siméon fra 3.C sig til i morgen.

Han skal holde et oplæg på fransk for Frankrigs førstedame, Brigitte Macron, Kronprinsesse Mary og en delegation, der skal høre om de værdier, det danske skolesystem hviler på.

- Velkommen. Jeg vil fortælle om Rysensteens internationale profil, Global Citizenship Programme, og hvorfor det er så vigtig en måde at blive undervist på, læser han. 

Hans medelev Marie-Louise Birch Jørgensen fra 3.S er også klar. Hun øver sit engelske oplæg:

-  Jeg skal fortælle om Rysensteens skolekultur. Om hvordan vi arbejder med plads til alle, og om hvordan vi arbejder med antimobning, siger hun. 

Ligestilling og demokrati 

Skolen er udvalgt som det ypperste eksempel på de grundværdier, det danske skolesystem hviler på: Fællesskab, forståelse og medindflydelse.

quote Jeg frygter jo selvfølgelig, at jeg bliver meget nervøs, og at jeg kommer til at ryste med et papir

 Theo Anbæk Siméon, elev på Rysensteen Gymnasium

Frankrigs skolesystem går for at være elitært  - hovedsageligt fokuseret på filosofi og dannelse.

Men Brigitte Macron er interesseret i ligestilling og demokrati, og på Rysensteen Gymnasium har de et bud på, hvordan man skoler de unge til at være demokratiske borgere - i hele verden. Og til at give de værdier videre.

Gymnasiet har de seneste fire år arbejdet med deres internationale linje, Global Citizenship Programme, kaldet G.P.C., og har derudover fokus på den enkelte elevs trivsel. 

Klasserne på Rysensteen Gymnasium har venskabsklasser verden over og rejser på udveksling hos hinanden. De unge forberedes på en international karriere og til at kunne begå sig verden over.
Klasserne på Rysensteen Gymnasium har venskabsklasser verden over og rejser på udveksling hos hinanden. De unge forberedes på en international karriere og til at kunne begå sig verden over.
Foto: Jonathan Brask Onsberg / TV 2 Lorry

Uddannes til demokratiske verdensborgere

- Jeg får på en måde en startpakke til hvordan jeg er åben overfor andre kulturer. Og jeg får noget at vide om andre kulturer og noget at vide om, hvordan jeg kommer ind i en anden kultur. Hvordan gebærder jeg mig, siger Marie-Louise Birch Jørgensen.

Klasserne har venskabsklasser verden over og rejser på udveksling hos hinanden.

De unge forberedes på en international karriere og til at kunne begå sig verden over:

- Som regel lærer man om den danske model, det danske samfund. Så her får man et mere globalt perspektiv på, hvordan vores verden egentlig er opbygget. Og det, synes jeg, er vigtigt i den globaliserede verden, vi lever i, siger Theo Anbæk Siméon.

Han drømmer om at følge i forældrenes fodspor, for de har arbejdet i diplomatiet over hele verden.

I morgen bliver en spændende dag her på Rysensteen Gymnasium på Vesterbro i København.

Det er også en grundide, at den enkeltes trivsel og medindflydelse skal være noget, som eleverne giver videre, da det harmonerer med den danske kultur:

- I virkeligheden så er vores internationale program en videreudbygning af den ide. Et forsøg på at gøre det nationale til et globalt projekt. At gøre dem til ikke bare demokratiske borgere i Danmark, men også til demokratisk sindede verdensborgere, fortæller Anders Schultz, Leder for den internationale afdeling på Rysensteen Gymnasium.

De unge har styr på det med oplægget - nu tænker de bare på, hvordan det mon går i morgen:

- Jeg frygter jo selvfølgelig, at jeg bliver meget nervøs, og at jeg kommer til at ryste med et papir. Eller måske kommer til at snuble over et ord eller to, siger Theo Anbæk Siméon.

- Jeg tror det bliver meget interessant, også fordi det er ikke noget man oplever hver dag, siger Marie-Louise Birch Jørgensen. 

Det globale medborgerskabsprogram på Rysensteen Gymnasium

 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Uddannelse

Artikelfoto04

playElektriker-lærling vil gøre kloden grøn - kommer med opfordring til andre unge

Bådebygger Mia Leisner Jensen

Maritime uddannelser rykker til Helsingør på grund af stigende popularitet

Artikelfoto01

playNicole fik blomster i stedet for karakter: "Et tal måler ikke potentiale"

edl gabriel(2)

playGeniale Gabriel: 9-årig dyster mod 9. klasser i stor forskerkonkurrence

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere