De største partier vil have nordsjællands motorveje færdige

De nordsjællandske folketingsmedlemmer fra landets tre største partier vil have motorveje færdige - men de er uenige om finansieringen.

Frederikssundmotorvejen skal gøres færdig, og Hillerødmotorvejen skal have sin udvidelse.

På dagen, hvor det politiske arbejdsår atter starter, er nordsjællandske folketingsmedlemmer fra landets tre største partier enige om, at infrastrukturen i Nordsjælland må og skal forbedres.

quote De trafikproblemer, der er i hovedstadsområdet, er så alvorlige, at vi ikke kan lade være med at reagere på dem.

Christine Antorini

De er ligeledes enige om, at de to motorveje er topprioriteter, og at tiden ganske enkelt er inde til at gøre noget ved sagen.

- Det er min oprigtige overbevisning, at motorvejene bliver til noget nu her. Jeg tror, alle kan se, at der mangler motorveje i Nordsjælland, og Dansk Folkeparti vil arbejde hårdt for, at vi finder pengene til de to motorveje, siger Dansk Folkepartis Pia Adelsteen, der er valgt i Egedalkredsen, til TV 2 Lorry. 

Her kan du se hele debatten om motorvejene fra programmet 'Christiansborg - hva' nu?'

Samme toner lyder der fra hendes folketingskollega fra Socialdemokratiet, Christine Antorini fra Hillerødkredsen.

- De trafikproblemer, der er i hovedstadsområdet, er så alvorlige, at vi ikke kan lade være med at reagere på dem, siger hun til TV 2 Lorry og fortsætter:

- Jeg vil også invitere til, at vi samarbejder på tværs af partierne. Vi skal samarbejde i hovedstaden, og jeg vil gerne kvittere for, at Hans Andersen (Venstre, red.) har været med til at lave et trafikpolitisk netværk. 

For Hans Andersen, der selv er valgt i Frederikssundkredsen, er Frederikssundmotorvejen også en toppriroritet. Men riget fattes penge, tilføjer han. 

- De to motorveje er førsteprioritet for mig, så snart der er penge til det. Det bliver vi nødt til at have, for ellers giver det ingen mening. Vi er nødt til at have en diskussion om, hvordan vi finder pengene, siger han til TV 2 Lorry.

Hvor skal pengene komme fra?

Det er her, det hele begynder at blive lidt knudret. Når det gælder finansieringen af motorvejene, er de tre partier nemlig overhovedet ikke enige.

quote Enten så er det 2025-plan, eller også er det ingenting. Der er sat navn på hver eneste anlægskrone indtil 2025.

Hans Andersen

Venstre ser løsningen i partiets 2025-plan, Dansk Folkeparti vil blandt andet finde pengene ved at spare på flygtningene, mens Socialdemokratiet mener, at finansieringen af motorvejene er et spørgsmål om at prioritere politisk.

- Hvis der er noget, erhvervslivet i hovedstaden har brug, er det en trafik, der glider. Jeg har ikke hørt, at de efterspørger topskattelettelser, siger Christine Antorini til TV 2 Lorry.

Men hvis det står til Hans Andersen fra regeringspartiet Venstre, er der kun én vej frem, når det gælder om at finde penge til infrastrukturen i Nordsjælland.

- Enten så er det 2025-plan, eller også er det ingenting. I hvert fald lige nu. Der er sat navn på hver eneste anlægskrone indtil 2025, siger han til TV 2 Lorry og tilføjer:

- For mig handler det om, at vi får vedtaget den her helhedsplan. Hvis vi ikke får vedtaget den plan, er der ingen penge, og så er det hele luftkasteller. 

Hvis det er linjen fra Venstre, bliver det uden støttepartiet fra Dansk Folkeparti.

- Jeg bakker ikke op om hele 2025-planen, og der er andre måder at finansiere motorvejene på. Jeg formoder ikke, at Venstre er så naive, at de tror, at alt bliver lige efter helhedsplanen. Hvis Hans Andersen tror det, så har han opgivet kampen på forhånd, og det er jeg ked af at høre, siger Pia Adelsteen til TV 2 Lorry.

Om den fælles vilje til at få gjort motorvejene i Nordsjælland færdige vinder, eller om de må blive stående ufærdige på grund af uenighed om finansieringen, vil tiden vise.

Men motorvejene er i hvert fald en topprioritet for de nordsjællandske folketingspolitikere fra landets tre største partier - og det er da en start. 

Se med, når Christine Antorini, Hans Andersen og Pia Adelsteen i aften deltager i TV 2 Lorrys debatprogram: Christiansborg – hva’ nu? 

Det er fra klokken 19.55 til 20.15 på TV2 Lorrys egen kanal, Lorry+, på tv2lorry.dk og live på facebook.com/tv2lorry.dk.