Ældre fyldes med farlig medicin

Hele 60 procent af plejehjemsbeboere i København indtager farlig medicin, som faktisk frarådes ældre at indtage. Københavns Kommune erkender de voldsomme problemer.

Sundheds- og omsorgsforvaltningen i Københavns Kommune har på 43 plejecentre foretaget et tjek af de ældres medicin.

Farmaceuterne kunne konstatere, at 6 ud af 10 ældre indtog en særlig risikomedicin, der som udgangspunkt frarådes til ældre.

Risikomedicinen omfatter præparater, som Sundhedsstyrelsens Institut for Rationel Farmakoterapi har på en særlig liste over medikamenter, som ældre kun bør få i særlige tilfælde.

Det skyldes, at medicinen ofte nedsætter de ældres livskvalitet med kraftige bivirkninger og ofte har en begrænset effekt. For eksempel kan de ældre blive konfuse, sove dårligt, få nedsatte kognitive evner eller blive svimle og falde.

- Man skal være meget omhyggelig, når man laver en medicinplan for ældre, og der skal følges op på den. Den opfølgning sker ikke i tilstrækkelig grad. Det kommer desværre ikke bag på mig, at det er sådan her, siger Margrethe Kähler, seniorkonsulent i Ældre Sagen.

Selvom undersøgelsen kun er foretaget i København, forklarer Apotekerforeningen, Lægeforeningen og Københavns Kommune, at problemet er landsdækkende.

Sundhedsborgmester i København Ninna Thomsen (SF) erkender problemerne og beder regeringen om hjælp.

- Rapporten stiller jo skarpt på noget, der er et smertensbarn. De ældre får enormt megen medicin, som ingen har tilstrækkeligt styr på,« siger hun.

Sundhedsminister Nick Hækkerup (S) er tilhænger af at få fast tilknyttede læger ud på danske plejehjem. Det er allerede en del af regeringens sundhedsudspil 'Jo før - jo bedre', forklarer han.

- Det er aftalt på finansloven og vedtaget med Enhedslisten og SF. Vi har ikke en startdato endnu, men vi arbejder på det.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

daginstitution

Københavnske forældre bør fritages for betaling til daginstitutioner, mener flertal

1600px_colourbox40805590.jpg

Helsingør er populær som aldrig før - og borgmesteren ved godt hvorfor

Børnehave genåbning

Endnu en kommune dropper forældrebetaling, hvis børnene holdes hjemme fra dagtilbud

Cecilia Lonning-Skovgaard

Corona rammer Københavns aktivering af banderelaterede ledige

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere