1800 børn løb med Mary: Vi siger nej til mobning

En kronprinsesse og mere end 1.800 børn og bamser kæmpede i dag mod mobberi. Børnestafetten "Fri for Mobberi" løb af stablen i Fælledparken i dag.

Fem, fire, tre, to, en!

Knaldet fra startpistolen kunne høres i Fælledpistolen i dag, og i samme moment spurtede det første hold børn afsted med en lilla bamse i hånden på den 1 kilometer lange løberute.

Parken på Østerbro lagde nemlig i dag stier til børnestafetten Fri for Mobberi, der fandt sted i solskin.

quote Jeg vil gerne lære, at jeg ikke skal mobbe andre, så jeg er sikker på at jeg ikke kommer til at gøre det

Marie-Helena Brogaard Drejer, 7 år

Men trods alt det sjove og den varme sol, så ved børnene her godt, at der ligger en mere alvorlig sag bag løbet:

- Jeg vil gerne lære, at jeg ikke skal mobbe andre, så jeg er sikker på at jeg ikke kommer til at gøre det, siger Marie-Helena Brogaard Drejer, på bare 7 år, alvorligt til TV 2 Lorry.

- Man må have flere venner

Alle børn har fået en neongrøn t-shirt med teksten "Jeg er en god ven" og en lilla bamse at løbe med. Bamsen er maskot for "Fri for mobberi".

Marie-Helena Brogaard Drejer er her med sin mor, Inger Brogaard. Og de har været med før. For i Marie-Helena Brogaard Drejers skole har de arbejdet med materiale fra initiativet "Fri for Mobberi". Et initiativ, der er startet af Hendes Kongelige Højhed Kronprinsesse Mary.

- Jeg tror at Marie-Helena lærte at det er vigtigt, at man åbner op for andre børn og at man ikke bare knytter sig til nogle få. Det er vigtigt, at man ikke kun har en god ven. Men at man har flere venner, så man ikke bliver så sårbar, siger Inger Brogaard om det materiale, som halvdelen af landets børnehaver og ca. 40 procent af indskolingerne har fået fra "Fri for Mobberi".

Kram og dans med Mary

Sange fra Alberte Winding, Amanda fra MGP og fra "Fri for Mobberi"s egen CD, fik både Kronprinsesse Mary og børnene til at danse. Forældre og børn fik kram og kunne tage selfier på skift sammen med kronprinsessen. Og hele dagen var der bål med snobrød, sæbeboble-leg og gratis malehæfter til at underholde sig med.

- Det vigtigste er, at vi husker det vi samles om i dag. Det er at vi siger nej til mobning. Og at vi fortsætter med den her vedvarende og forebyggende indsats, som Børnestafetten er med til at markere, siger Kronprinsesse Mary til TV 2. 

En stor undersøgelse blandt skolebørn viser, at indsatser mod mobberi virker. Siden 1998 er antallet af børn i 7. klasser, der havde været udsat for mobning faldet fra 25 procent til 7 procent.

quote Det vigtigste er hvordan vi forældre taler til vores børn. Det lærer dem, hvordan man opfører sig over for andre

Kronprinsesse Mary

Forældrene er forbilleder

I år har "Fri for Mobberi" lavet en forældrestafet. Den indeholder syv gode råd til hvordan de voksne selv kan være med til at forebygge at deres barn bliver mobber, eller at deres barn mobbes.

- Det er vigtigt med forældrene. For det vigtigste er hvordan vi forældre taler til vores børn. Det lærer dem, hvordan man opfører sig over for andre, siger Kronprinsesse Mary.

Og Inger Brogaard giver kronprinsessen ret.

Fik medalje af kronprinsessen

- Det er et rigtigt vigtigt punkt på den her liste, siger hun. Det er virkelig noget vi gør noget ud af derhjemme. Det falder os meget naturligt derhjemme, for vi voksne er selv opdraget med, at man taler pænt til og om hinanden.

Mange generte, små piger og drenge stod i kø foran kronprinsessen efter løbet. For hun stod ved mållinjen og delte medaljer ud til børnene. Også DRs børnevært Jacob Riising og Sofie Linde var med - og så selvfølgelig "Fri for Mobberi"s maskot, Bamseven.

Marie-Helena Brogaard Drejer fik kæmpet sig frem i køen hos sit idol:

- Jeg fik min medalje af Kronprinsesse Mary. Og hun sagde "sejt løbet", siger den 7-årige pige stolt.

I alt deltog 1.847 børn i stafetten, oplyser Mary Fonden.