Vred borgmester går i flæsket på region: Spænder ben for en masse mennesker

Region Hovedstadens afvisning af to øjenlæger er et tydeligt eksempel på bureaukrati, som rammer borgerne hårdt, lyder det fra Ishøjs borgmester, Ole Bjørstorp (S).

I dag skal borgere i Ishøj krydse flere kommunegrænser, hvis de skal til øjenlæge. Alligevel har to højt specialiserede øjenlæger fået nej af Region Hovedstaden til et såkaldt ydernummer og dermed åbne en praksis i kommunen.

Ishøjs borgmester, Ole Bjørstorp (S), var lykkelig over udsigten til to nye speciallæger i kommunen.

De to højt specialiserede øjenlæger Lotte Falk og Susan Arac fra øjenafdelingen på Glostrup Hospital havde kvittet hospitalsjobbet for i stedet at åbne en privat øjenlægeklinik i Ishøj.

Men Region Hovedstaden vil ikke tildele dem et såkaldt ydernummer, som betyder, at de kan behandle med tilskud fra sygesikringen.

Og dermed er der ingen udsigt til nye speciallæger i kommunen.

Læs også Speciallæger tilbyder deres hjælp, men får ikke lov: Nu har de sagt op

Der er tale om et bureaukratisk benspænd fra Region Hovedstadens side, mener Ishøjs borgmester.

- Det er bureaukratiet, der får lov at tale her. Og det forstår jeg ganske enkelt ikke. Man bør gå ind og hjælpe mennesker i stedet for.

Ole Bjørstorp (S), borgmester i Ishøj

- Region Hovedstaden henviser til planer, de har lavet for de kommende år, som betyder, at der ikke er penge. Men selvom der ligger færdigsyede planer, kan der altid komme nogle ting, som gør, at man må tage ting op igen. Og så løse et specielt problem. Vi står klart med et specielt problem her. Det er bureaukratiet, der får lov at tale her. Og det forstår jeg ganske enkelt ikke. Man bør gå ind og hjælpe mennesker i stedet for, siger Ole Bjørstorp.

Afgørende med øjenlæger i nærområdet

Borgemesteren mener, at antallet af øjenlæger i nærområdet har stor betydning.

Læs også Beskæft-egnen: Historisk lav ledighed i Ishøj og Vallensbæk

- Ja, det mener jeg, det har. Hvis de for eksempel skulle til en øjenlæge oppe nordpå eller inde i København vil det afholde mange fra at gøre det. Hvorimod det nærområde, vi er en del af - den københavnske vestegn - der vil folk komme i konsultation hurtigt, hvis der var nogle læger, der kunne tage sig af dem. Så ville de komme hurtigt og sige - jeg vil gerne have undersøgt, om det kan blive behandlet. Det gør de ikke, hvis de skal rejse meget langt, siger Ole Bjørstorp.

Han henviser til, at Ishøj er den kommune i Region Hovedstaden med størst andel af diabetikere - 20 procent af den ældre del af befolkningen har diabetes, og deraf følgende behandlingskrævende øjeproblemer.

Læs også Øjenlæger anklager Region Hovedstaden efter historisk ordre

I dag skal de krydse flere kommunegrænser for at komme til den nærmeste øjenlæge i Glostrup eller Hvidovre.

Den lokale optiker i Ishøj Bycenter så også gerne flere øjenlæger på den københavnske vestegn:

- Man kan se rigtig mange ting, når man kigger ind igennem folks øjne. Og hvis vi opdager, der er noget galt, skal vi jo sende dem videre. Det har vi jo pligt til at gøre. Og så er det jo frustrerende, at folk skal vente så længe på at komme til en professionel øjenlæge. Så det er et problem, siger indehaver af Magnussen Optik i Ishøj, siger Anette Magnussen.

Stor mangel på speciallæger

Formanden for Dansk Øjenlægers Organisation, Jens Andresen, kalder situationen i Ishøj beklagelig. Men han er udmærket klar over, hvorfor Region Hovedstaden tøver med at give tilladelse til, at de to øjenlæger Lotte Falk og Susan Arac kan få et såkaldt ydernummer, som giver dem lov til at behandle med tilskud fra sygesikringen i Ishøj:

Læs også Øjenlæger har set nok: Vil have fyrværkeri-zoner

- En af regionernes bekymringer er, at hvis man opretter flere ydernumre, så skal de bemandes med fuldt flyvefærdige speciallæger. Og dem er der mangel på. Og det vil sige, at de et eller andet sted skulle tages fra hospitalafdelingerne. Og så er man bange for, at man ikke kan opretholde funktionerne der, siger Jens Andresen.

Det handler om økonomi. Og så en prioritering, der handler om, at vi har brug for dem (øjenlægerne, red.) inde på vores akuthospital

Jesper Clausson, regionsrådsmedlem, Region Hovedstaden, Soc.dem

Region Hovedstaden afviser, at det er bureaukrati, som ligger bag beslutningen, men bekræfter at langtidsplanlægning betyder, at der de kommende år ikke er penge til, at Ishøj kan få en øjenlæge.

- Det handler om økonomi. Og så en prioritering, der handler om, at vi har brug for dem (øjenlægerne, red.) inde på vores akuthospital, siger Jesper Clausson, som er regionsrådsmedlem for Socialdemokraterne i Region Hovedstaden og medlem af både Sundhedsudvalget samt Udvalget for Forebyggelse og Sammenhæng. 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik