Pude spiller musik for forvirrede patienter: Nu bliver ordningen permanent

Et otte uger langt forsøg med musikpuder på Hvidovre Hospital er nu afsluttet med succes. Puderne, der potentielt kan nedbringe udgifterne til medicin, bliver nu en fast del af behandlingen.

Kryb, der kravler på væggene. Telefoner, der ringer ustandseligt og sygeplejersker, der forstyrrer.

 

Sådan ser virkeligheden ud for den store gruppe af patienter, der hver dag bliver ramt af delir. En akut stresstilstand i hjernen, der rammer alvorligt syge og ældre over 65 år, og som skaber søvnbesvær, hallucinationer og aggressiv adfærd.

 

- Nogle af patienterne ser nogle frygtelige ting, og tror, vi vil gøre frygtelige ting ved dem. Selv om det ikke er det, der foregår. Det er en enormt traumatiserende oplevelse for dem, og tilstanden kan i værste fald medføre en permanent hjerneskade, siger Lea Baunegaard Hvidberg, der er klinisk sygeplejespecialist på Hjertemedicinsk Sengeafsnit på Hvidovre Hospital.

 

Tilstanden opleves hos 10 til 40 procent af patienterne på Hjertemedicinsk Sengeafsnit på Hvidovre Hospital. Og den andel vil personalet på afsnittet nu gøre en indsats for at nedbringe.

 

Hovedpuder med indbygget musik skal nedbringe delir

Som en del af indsatsen igangsatte personalet på afdelingen for godt otte uger siden et projekt, hvor de testede fire af de såkaldte MusiCure-puder.

 

Puderne er udformede som ergonomiske hovedpuder med indbyggede højttalere, der er tilsluttet en MP3-afspiller, som spiller blid musik, der er specielt komponeret til supplerende behandling inden for alle grene af sundhedssektoren.

- Det, der er vigtigt for patienter med delir er at skærme dem af fra det stressende miljø, hospitaler kan være. De har brug for ro og for at opretholde den døgnrytme, de er vant til at have derhjemme. Og der skaber puderne et rum for dem, hvor der ikke er larmende klokker og sygeplejersker, der suser frem og tilbage, siger Lea Baunegaard Hvidberg, der har været med til at starte projektet.

MusiCure

MusiCure er skabt af musiker og komponist Niels Eje og karakteristisk for MusiCure musikken er, at der er tale om ’universelle’ og ’genreløse’ lydlandskaber, som henvender sig til alle uanset musiksmag, lyttevaner og præferencer indenfor musik i øvrigt.

 

Kompositionerne består af instrumentale soloer og ensemblespil udført på akustiske instrumenter af højtuddannede klassiske solister, samt unikke optagelser af naturlyde, som er nøje udvalgt og omhyggeligt integreret i musikken.

Musik som medicin

MusiCure-puderne er kulminationen på mange års forskning i, hvordan musikterapi kan virke beroligende og i visse tilfælde erstatte medicinering eller fiksering i psykiatrien. Og altså dermed nedbringe udgifter, der kan sikre flere ressourcer andre steder i sundhedssektoren.

 

Og faktisk var det komponisten bag musikken i MusiCure-puderne, Niels Eje, der tilbage i 1998 igangsatte projektet ”Specielt designet originalmusik til intensiv- og opvågningspatinter” i samarbejde med overlæge og professor Lars Heslet.

 

Resultaterne viste sig at være så gode, at Niels Eje i årene efter videreudviklede musikken på baggrund af feedback fra patienter og erfaringer fra forskningsprojekter. Musikken, der altså nu bruges i MusiCure-puderne.

 
 
Foto: Karoline Daae

Det betyder, at virkningen af musikken – i modsætning til megen anden afslapningsmusik – har en mangeårig forskningsbaseret dokumentation bag sig.

 

Gode resultater, der skal udbredes til andre patientgrupper

Tilbage på Hvidovre Hospital er projektet med MusiCure-puderne afsluttet, og resultaterne tegner godt.

 

- Størstedelen af patienterne synes, puden har været rar, og sygeplejerskerne oplever en markant adfærdsændring hos patienterne, hvor de kan slappe af og falde i søvn til musikken, siger Lea Baunegaard Hvidberg.

 

For hende er der én delirøs patient, der har efterladt et helt særligt indtryk. En patient, der, da han blev indlagt, var helt klar i hovedet og forstod de instrukser, sygeplejerskerne gav ham. Men som efter nogle dage ikke længere sov om natten og vendte sin døgnrytme.

 

- Pludselig var han slet ikke sig selv længere. Han råbte hele tiden efter hjælp, kunne ikke selv gå på toilettet længere og så kryb, der kravlede på væggene. Så vi aftalte med hans pårørende, at han skulle prøve en af musikpuderne. Og det gjorde, at han faldt til ro med det samme og faktisk også fik sovet nogle timer om natten, forklarer hun.
 

Sygeplejerskerne på Hjertemedicinsk Sengeafsnit på Hvidovre Hospital ser et så stort potentiale i musikpuderne, at de fremover håber på at få flere MusiCure-puder på afsnittet, ligesom de vil forsøge at udbrede brugen af puderne til andre typer af patienter, der eksempelvis er ramt af angst eller depression.

 

Projektet med MusiCure-puderne på Hvidovre Hospital

Projektet med musikpuderne fra MusiCure var en del af en større indsats for at reducere den andel af patienter, der enten indlægges med eller rammes af delir på Hjertemedicinsk Sengeafsnit på Amager Hvidovre Hospital.

 

Projektet løb over otte uger fra maj til juli 2019. 

 

I alt fire MusiCure-puder blev testet på i omegnen af 30 patienter.

 

Evalueringen er netop afsluttet, og viste overordnet positive resultater. Dog kan erfaringerne være svære at opgøre, da evalueringen bygger på sygeplejerskernes subjektive oplevelser.

 

 

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik