Brittas datter døde inden fødslen: Nu forærer hun unik gave til fødeafdeling

Britta Nielsen savnede tid med sin døde datter efter fødslen. Nu donerer hun en helt unik gave til Hvidovre Hospital, som kan give andre forældre god tid til at tage afsked.

I 2015 blev Britta Nielsen gravid for første gang. 

- Hun var et ønskebarn og vi glædede os meget til at møde hende. Nakkefoldscanningen sagde at alt var ok, og at det var en lille pige, fortæller Britta Nielsen.

Omkring to måneder inden termin var der noget, der føltes forkert. Den rumsteren i maven, Britta efterhånden havde vænnet sig til, kunne hun ikke mærke længere.

Samme dag blev hun undersøgt på Hvidovre Hospital, hvor hun fik beskeden om, at der ikke længere var hjertelyd.

- Det var det mest forfærdelige øjeblik i mit liv. Man kan ikke tro det, og det føltes som et mareridt. Jeg skulle komme igen dagen efter og føde mit barn, som jeg vidste ikke længere var i live, siger Britta Nielsen.

I de timer skal man nå at huske alt om sit barn 

Om morgenen den 7. december 2015 fødte Britta Nielsen datteren Caroline. Og samme aften besluttede hun, sammen med kæresten, sig for at sige det endelige farvel og tage hjem.

- Hele den oplevelse med, hvor lang tid vi kunne have Caroline, inden jordemoderen kom tilbage og hentede hende igen, var enormt stressende, fortæller Britta Nielsen om timerne efter fødslen.

Dorte Dahl, som er chefjordemoder på Hvidovre Hospital forklarer, at det, på grund af de naturlige processer i kroppen, engang imellem er nødvendigt at flytte det dødfødte barn væk fra moren til et kølerum.

Og som mor føles det som at miste værdifuld tid, man aldrig kan få igen, forklarer Britta Nielsen.

quote I de timer skal man nå at huske alt om sit barn: hvordan ser hun ud, og hvem ligner hun mon mest?

Britta Nielsen

- I de timer skal man nå at huske alt om sit barn: hvordan ser hun ud, og hvem ligner hun mon mest? De billeder og minder, du skaber den dag, er jo det eneste, du får med hjem, siger hun.

Ifølge chefjordemoder på Hvidovre Hospital, er tiden efter fødslen enormt vigtig for forældrene til et dødfødt barn.

- Det hjælper i sorgprocessen, at de ser barnet og har barnet tæt hos sig. Det, man ikke ser, bliver mere mystisk og farligt, og det med at man har haft tid sammen med barnet, gør det derfor lettere at bearbejde sorgen og tage ordentligt afsked, forklarer Dorte Dahl.

Det bør alle hospitaler da have 

I starten af året hørte Britta Nielsen at Regionshospitalet Herning, som de eneste i landet, tilbød en såkaldt CuddleCot, som er en kølende babylift, til dødfødte børn.

- Jeg havde aldrig hørt om den før, men jeg tænkte, at hvis den fandtes, da vi mistede Caroline, så havde det gjort en kæmpe forskel for mig og min kæreste, siger hun.

En CuddleCot er en engelsk opfindelse, der har til formål at holde underlaget i en babylift eller vugge vedvarende køligt, hvilket giver forældrene mulighed for at beholde barnet på stuen under hele indlæggelsen. 

På nettet læste Britta Nielsen om andre steder i verden, hvor forældre til dødfødte børn, donerer CuddleCots til hospitaler. 

- Jeg tænkte virkelig bare, at hvis andre kan, så kan jeg altså også. For selvfølgelig skal Hvidovre Hospital have sådan en. Det bør alle hospitaler da have, siger hun. 

Det kølende underlag i liften giver mulighed for, at det dødfødte barn kan blive på stuen, eller komme med forældrene hjem, hvis der er behov for det. 
Det kølende underlag i liften giver mulighed for, at det dødfødte barn kan blive på stuen, eller komme med forældrene hjem, hvis der er behov for det. 
Foto: Privat foto

20.000 kroner på 11 dage

Via Gofundme oprettede Britta Nielsen en indsamling på 20.000 kroner, som hun delte på Facebook. 

- Jeg fik rørende store beløb fra folk, jeg aldrig har mødt. Og efter et par dage havde jeg allerede indsamlet halvdelen af beløbet. Efter 11 dage havde jeg alle pengene til en CuddleCot, fortæller Britta Nielsen.

quote Det betyder, at vi bedre kan tilbyde den ro og tid, der er så vigtig for at forældrene kan sige ordentligt farvel.

Dorte Dahl, chefjordemoder på Hvidovre Hospital 

Torsdag den 30. august 2018 bliver Hvidovre Hospital det andet sted i landet, der kan tilbyde en CuddleCot til dødfødte børn. 

- Britta har sørget for, at vi får en hel anden mulighed her på afdelingen for at hjælpe andre forældre, der kommer i den her svære situation. Det er meget rørende, for det betyder, at vi bedre kan tilbyde den ro og tid, der er så vigtig for at forældrene kan sige ordentligt farvel, fortæller Dorte Dahl, chefjordemoder på Hvidovre Hospital. 

I løbet af 11 dage, havde Britta Nielsen indsamlet 20.000 kroner til en CuddleCot til Hvidovre Hospital.
I løbet af 11 dage, havde Britta Nielsen indsamlet 20.000 kroner til en CuddleCot til Hvidovre Hospital.
Foto: Privat foto

Man tror, man er den eneste i verden

Selvom det i dag, er en stolt mor, der sidder tilbage med en følelse af at gøre en forskel for andre forældre, så er Britta Nielsen ked af den berøringsangst, der stadig er forbundet med spædbarnsdød. 

- Det er en virkelig ensom sorg at være i. Man tror, man er den eneste i verden, fordi det ikke er noget, folk taler om, når de mister et barn, siger Britta Nielsen. 

For den 34-årige mor har det derfor både været grænseoverskridende og frigørende at åbne omkring det, der for de fleste nok er den værst tænkelige situation. 

- Hver gang nogen har delt eller liket mit opslag, har de været med til at gøre opmærksom på et redskab, der er forholdsvist billigt, men som har en kæmpe betydning for forældre, der mister deres barn. Og så finder man altså også hurtigt ud af, at man ikke er så alene, som man går tror, siger Britta Nielsen. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik