Frygtelig fejl: Grævlingehule smadret af skovarbejdere

I 13 år har Bjørli Lehrmann fulgt en grævlingefamilie i Brødeskoven ved Hillerød. Nu frygter hun, at de alle er døde.

01:34

Naturstyrelsen har tyndet ud i de store grantræer i området ved grævlingernes hjem, og er ved en fejl kommet til at smide stammerne ned i hulerne. 

- Jeg var altså virkelig tæt på at tude, det var jeg. 

Ordene kommer fra Bjørli Lehrmann, der i fredags fik en forfærdelige nyhed. 

I 13 år har hun overvåget grævlingernes kompleks i Brødeskoven ved Hillerød, men nu ser det hele pludselig anderledes ud.

- Der bor en hel familie af grævlinger. Eller boede i hvert fald. Jeg ved ikke, om de stadigvæk er der, for der har ikke været nogen aktivitet de sidste tre dage.

- De stakkels grævlinger har været rædselsslagne. De er meget bange for mennesker, og de er meget følsomme over for forstyrrelser. Især i øjeblikket hvor de har små unger. Foto: TV 2

Naturstyrelsen har tyndet ud i de store grantræer i området ved grævlingernes hjem og er ved en fejl kommet til at smide stammerne ned i hulerne. 

- Der er en hule der. Der er jo et kæmpe kompleks, de er under jorden, fortæller Bjørli Lehrmann, imens hun peger rundt i skovbunden. 

De stakkels grævlinger har været rædselsslagne.

Bjørli Lehrmann, biolog og naturvejleder

Bjørli Lehrmann, der er biolog og naturvejleder, frygter, at grævlingerne er væk

- De stakkels grævlinger har været rædselsslagne. De er meget bange for mennesker, og de er meget følsomme over for forstyrrelser. Især i øjeblikket hvor de har små unger.

Læs også Grævling, ræv og dådyr: Mark lokker vilde dyr med sit banantræ

- Det vil sige, at moren ligger her nede i hulen og oplever denne hærgen. Det er frygteligt.

Hos Naturstyrelsen ærgrer man sig også over, det er sket. 

- Normalt ville sådan et område have været markeret med en rød snitzel, så værkføreren har en chance for at styre udenom. Men det er ikke sket, siger Jens Bjerregaard Christensen, der er skovrider hos Naturstyrelsen Nordsjælland. 

Her ses et af hullerne ned til grævlingeboet.  Foto: TV 2

- I morgen skal vi så finde ud af, hvad der er sket. Sådan noget her må ikke ske, og det skal ikke ske, lyder det fra skovridderen. 

Imens venter Bjørli Lehrmann på, at grævlingerne forhåbentligt dukker op igen. 

- Det er jo store pragtfulde rovdyr, som bare lever herinde lige så stille. Uafhængige af mennesker. Og det burde vi i den grad have plads til. Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik