Nye superscannere skal redde liv på Herlev Hospital

Snart kan patienter med indre traumer blive scannet med verdens førende røntgen-teknologi på Herlev Hospital.

På Herlev Hospital glæder man sig nu over at tilhøre verdenseliten, når det kommer til røntgen-scanninger.

Her har man nemlig fået to nye CT-scannere, der ikke alene halverer scanningstiden og foretager flere undersøgelser på en gang, men samtidig bruger mindre røntgenstråling. Jakob Westergaard Poulsen, der er ledende overradiograf på Herlev Hospital, kalder de nye CT-scannere for ”Det fineste af det fineste inden for CT-teknologi”.

quote Med de nye scannere kan vi forkorte ventetiden for patienterne. Vi kan sende de patienter, der skal behandles hurtigere, ud på de rigtige afdelinger og sende de raske patienter hurtigt hjem igen.

Karin Friis Bach, regionsrådsmedlem i Region Hovedstaden, Radikale Venstre

I første omgang tilbydes CT-scanningen fra 1. november til kritiske patienter med diffuse alvorlige symptomer eller akutte smerter i maven. For eksempel hvis der er mistanke om mavesår, tarmslyng eller ophævet gennemblødning i tarmen.

Men CT-scanningen skal fremover kunne bruges på alle kritisk syge patienter med "indre traumer", fremgår det af en pressemeddelelse fra Herlev Hospital. Det kan eksempelvis være blodpropper, hjerneblødninger, lungebetændelse, eller kræft.

Kan scanne en brystkasse på under et sekund

CT-scannerne kan scanne en brystkasse på under et sekund, og en hel menneskekrop på ned til 10 minutter. Men selvom scanneren foretager flere undersøgelser på en gang, bruger den ikke en højere dosis røntgenstråling.

Den hurtige scanningstid betyder, at det samlede forløb, fra når patienten ankommer med ambulancen, til de har fået stillet en præcis diagnose, i mange tilfælde kan gøres på under én time, siger ledende overradiograf på Herlev Hospital, Jakob Westergaard Poulsen.

Når scanningen går hurtigere og diagnosen bliver mere præcis, kan de akutte patienter hurtigere komme i den rette behandling. Ifølge Herlev Hospitals pressemeddelelse kan det ende med at redde menneskeliv.

Hospitalets nysgerrighed støttes af politikerne

De nye CT-scannere har hver kostet et tocifret millionbeløb, som er henholdsvis betalt af Region Hovedstaden og doneret af AP Møller-fonden. Donationen fra AP Møller-fonden lød på 17,5 mio. kroner, hvoraf størstedelen har finansieret den ene scanner.

quote Nu vil jeg jo nødigt prale, men det er fordi, at vi har været fremsynede. Vi har haft en nysgerrighed på de muligheder, teknikken tilbyder.

Jakob Westergaard Poulsen, ledende overradiograf på Herlev Hospital

Men selvom apparaterne er dyre, bakker regionsrådet op om investeringen. Her ser man frem til, at de nye scannere kan hjælpe patienterne med at komme hurtigere igennem systemet:

- Med de nye scannere kan vi forkorte ventetiden for patienterne. Vi kan sende de patienter, der skal behandles hurtigere, ud på de rigtige afdelinger og sende de raske patienter hurtigt hjem igen, siger regionsrådsmedlem fra Radikale, Karen Friis Bach.

Resten af regionen kigger da også med, når Herlev Hospitals nye apparater tages i brug. Ifølge ledende overradiolog, Jakob Westergaard Poulsen, er det ikke tilfældigt, at de nye scannere er havnet på Herlev Hospital, hvor man nu har fem CT-scannere i alt:

- Nu vil jeg jo nødigt prale, men det er fordi, at vi har været fremsynede. Vi har haft en nysgerrighed på de muligheder, teknikken tilbyder, som der ikke har været på så mange andre hospitaler, siger han.

Artiklen er blevet til i et samarbejde med journalistuddannelsen på RUC.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Sundhed

KOL-træning

Ulla er en sårbar patient: Nu holdes hun i live igennem skærmen

Tina Heide 2

Hun har OCD: Corona forværrer hendes helvede

Rigshospitalet

Flere børn indlagt med skoldninger – nu kommer overlæge med opfordring

Senfølgeklinik

playKom med på senfølgeklinik: Trine fik covid-19 i marts, men føler sig stadig ikke frisk

Herlev

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere