Findes kun tre andre steder i verden - Nu står banebrydende superscanner på Herlev Hospital

Danmarks første såkaldte foton-tællende CT-skanner er netop installeret på Herlev Hospital. Den nye teknologi kan være med til at stille diagnoser tidligere.

Herlev Hospital har netop fået installeret Danmarks første såkaldte foton-tællende CT- skanner, som er en avanceret CT-skanner og faktisk er scanneren også blot den fjerde på verdensplan.

Og det vækker glæde på hospitalet, hvor lægerne nu skal udforske, hvordan vi kan bruge superscanneren bedst muligt.

- Den kan mikroskopere. Det, der før var en prik, kan vi nu forstørre op, så det, der ikke før var synligt for det menneskelige og lægelige øje, nu bliver en form. En form vi ikke alene kan vurdere, men også måle på, siger Michel Nemery, ledende overlæge på Afdelingen for Røntgen og Skanning på Herlev Hospital til TV 2 Lorry.

quote - Vi kan løfte kvaliteten, og vi kan i virkeligheden stille diagnoser, vi ikke har kunnet tidligere.

Michel Nemery, ledende overlæge på afdelingen for Røntgen og Skanning på Herlev Hospital

Den nye CT-skanner har 16 gange bedre opløsning end en normal CT-skanner. Det betyder blandt andet, at lægerne kan se mikrosmå knoglestrukturer på størrelse med et hårstrå.

- Ikke alene kan vi se håret. Vi kan også se om det er knækket, sidder fast eller sidder det rigtige sted. Det har vi ikke kunnet tidligere, siger Michel Nemery.

CT-skanner(1)
Foto: Stine Sylvestersen/TV 2 Kosmopol

Den nye type skanner, som Siemens Healthineers har udviklet, blev først godkendt til klinisk praksis midt i 2021, og det er kun få hospitaler på verdensplan, der er udvalgt til tage den i brug.

I begyndelsen af marts sættes det første større projekt i gang med fokus på patienter, hvor man mistænker en kræftsygdom i bugspytkirtlen. Det er en diagnose, som ofte opdages sent, og her er formodningen, at den nye teknologi kan bidrage til tidligere og mere nøjagtigere diagnoser, hvilket vil kunne få stor betydning for den enkelte patient.

Ligesom det også vil få gavn på andre patientgrupper med lungekræft, metastaser i rygsøjlen, brud på knogler og lungefibrose.

- Vi kan løfte kvaliteten, og vi kan i virkeligheden stille diagnoser, vi ikke har kunnet tidligere, siger Michel Nemery.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik