Nicolai med Tourettes fik tæv på gaden: "Jeg vil ALDRIG gemme mig væk"

Nicolai Laursen Aagaard har Tourettes syndrom og er ikke altid herre over de ord, han siger. Det førte forleden til et overfald.

- Røvhul

Bemærkningen er selvfølgelig ikke den pæneste, man kan slynge i hovedet på en vildt fremmed. Men det gjorde Nicolai Laursen Aagaard forleden, da han passerede et yngre kærestepar i Helsingør. 

Det kostede ham et forslået, hævet øje.

Nicolai er ikke altid selv herre over sit ordvalg. Han lider både af ADHD og af Tourettes syndrom. Sidstnævnte giver ham en masse tics - lyde og bevægelser, som han ikke har kontrol over. Og en del af lydene er ord - som ikke befinder sig i den høflige sektion af ordbogen.

- Men jeg kunne have kommet til at sige noget, der var meget værre, lyder det med et lille grin fra Nicolai, som alligevel sidder frustreret tilbage efter oplevelsen.

Han fortæller til TV 2 Lorry, at han sagtens kan forstå, at folk reagerer - men:

- Hvorfor spurgte han mig ikke, hvorfor jeg sagde, som jeg gjorde, i stedet for bare at slå mig? Jeg prøvede at råbe efter dem, at jeg har Tourettes - men jeg fik bare en fuckfinger, fortæller Nicolai Laursen Aagaard.

Overfald meldt til politiet

Efter oplevelsen kontaktede han politiet, der kom hjem til ham og optog rapport. Men desværre er oplevelsen ikke enestående.

quote Jeg vil ALDRIG gemme mig væk fordi jeg har tourette og er anderledes

Nicolai Laursen Aagaard

Nicolai har før oplevet at blive slået på, ligesom han er blevet udsat for truende adfærd. Alt sammen på grund af de tics, han ikke kan styre.

Nu har han skrevet om sin seneste oplevelse i den lokale Facebook-gruppe for Helsingør. Og her nægter han at lægge sig ned.

"Jeg vil ALDRIG gemme mig væk, fordi jeg har Tourette og er anderledes. Jeg vil ALDRIG lægge mig under sengen og ikke tør gå ud. NEJ ALDRIG", skriver Nicolai Laursen Aagaard

Og den melding tager de godt imod i hans lokalområde. Opslaget er liket af næsten 1600 mennesker og delt 284 gange.

- Det er jeg helt overvældet over, siger han til TV 2 Lorry.

Det er god medicin for Nicolai, når han går lange ture. Men turene kan være risikable, fordi hans Tourettes syndrom får ham til at sige ord, andre kan opfatte som fornærmende.
Det er god medicin for Nicolai, når han går lange ture. Men turene kan være risikable, fordi hans Tourettes syndrom får ham til at sige ord, andre kan opfatte som fornærmende.
Foto: Sofie Gauger - TV 2 Lorry

Nicolai Laursen Aagaard medvirkede i et indslag på TV 2 Lorry om netop Facebook. Her var han begyndt at sende live for at fortælle om sin psykiske sygdom - men Facebook valgte at lukke hans konto med henvisning til, at han brugte hadefuld retorik. Det var ord som "negerpik",  og "ovnbagte patter", der førte til IT-gigantens beslutning. Men da sagen dukkede op i TV 2 Lorry fortrød Facebook - blev Nicolais konto genåbnet.

- Siden har jeg haft et problem med Tik Tok, der også blokerede min konto. Men jeg skrev til dem, og så åbnede de den igen. 

Gå-ture hjælper

Den unge mand kæmper med både ADHD, Tourettes Syndrom og angst. Han får medicin, men noget af det, han selv finder mest effektivt, er at gå lange ture.

- Måske skal jeg få lavet et neon-skilt, som jeg kan gå rundt med, og hvor der står, at jeg har Tourettes på, lyder det fra Nicolai Laursen Aagaard.

Så støder du på en mand, der pludselig siger "røvhul" til dig - så kan det være en god idé at huske, at det ikke nødvendigvis er noget, han mener.

Og giver du dig til at slå løs på ham - så er du måske et røvhul...

Tourettes Syndrom

31-årige Nicolai lider af flere diagnoser, heriblandt Tourettes Syndrom. Ude blandt folk har han oplevet mange forskellige reaktioner – og har fået tæv. Alligevel nægter han at gemme sig selv væk. Her fortæller vi om Nicolai og hans udfordringer i et tidligere TV-indslag.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

John Schmidt Andersen

Før ville ingen investere i Vinge – nu står kommune med flere tilbud på hånden

40_percent

playSverige åbner grænsen for skilsmissebørn med ledsager

rungsted havn

Medarbejder sendt hjem efter sag om svindel i Rungsted Havn

opholdsforbud på christiania

Christiania lukker sig selv med hegn efter opholdsforbud

Helsingør

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere