Miljøordførere skeptiske over for livredderes forslag mod revlehuller

Livreddere vil lægge sten på stranden for at forhindre badning på farlige steder. Men det er ikke hensigtsmæssigt at give dem beføjelser til at gøre det, mener miljøordførere.

Efter flere livsfarlige episoder med badegæster fanget i strømmen fra revlehuller ønsker livreddere langs Nordsjællands kyst at gøre farlige områder langs strandene mindre attraktive ved at lægge sten ud og på den måde skræmme badegæsterne væk.

Tirsdag i sidste uge kom tre børn til skade i en badeulykke ved netop et revlehul og blev fløjet med helikopter til Rigshospitalet.

Ved at lægge sten ud på et område af stranden, kan man undgå, at badegæster går i vandet farlige steder, mener cheflivredder John Mogensen ved Den Nordsjællandske Kystlivredningstjeneste.

Den slags manøvrer kræver dog ansøgninger til og tilladelser fra Kystdirektoratet. Og det er en længerevarende proces, som de handlingsivrige livreddere gerne ville være foruden, så de straks kan tage affære, inden badesæsonen slutter.

Men at gøre det lettere for livredderne at lægge sten eller på andre måder manipulere stranden er – på trods af gode intentioner – ikke en rette vej at gå, mener flere miljøordførere.

- Selvom forslaget kan være vældig sympatisk og med de bedste hensigter, så er det ikke hensigtsmæssigt at give livredderne kompetencer i forhold til loven, som ingen andre har. Når det handler om kystbeskyttelse, så er det vigtigt, at sagen bliver undersøgt grundigt, inden man laver om på naturen, siger Mette Gjerskov, miljøordfører for Socialdemokratiet, til TV 2 Lorry.

Dansk Folkeparti mener slet og ret, at forslaget om at gøre farlige strandområder mindre attraktive for badegæster ved at lægge sten, er dårligt.

- Tankesættet om at gøre opmærksom på steder, hvor det er uhensigtsmæssigt at bade, er god. Men princippet med bevidst at gøre noget natur ugæstfri for at få folk til at holde sig væk, er mærkeligt. Der er jo masser af steder i naturen, hvor det er farligt at færdes – ikke kun strandene, siger miljøordfører René Christensen (DF).

En god idé på et specifikt område

Venstres ordfører på området synes idéen om sten er et godt bud, og han støtter op om arbejdet med at gøre det farlige område, hvor tre brødre var tæt på at omkomme, uattraktivt.

- Jeg synes, det er en god idé at lave en meget specifik indsats lige præcis på det sted, hvor vi erfaringsmæssigt ved, at der er store udfordringer. Jeg synes, det er godt forslag at lægge sten og gøre det mindre attraktivt at bade, og det skal vi arbejde videre med, siger Jacob Jensen (V).

Tirsdag blev tre brødre fanget i strømmen i et hestehul ved Hornbæk Strand.

Tre børn fløjet på Rigshospitalet efter badeulykke

Livreddernes ønske om at få lov til at forringe viser områder af stranden sker blandt andet på baggrund af en dramatisk badeulykke, hvor tre brødre på seks, otte og 11 år tirsdag i sidste uge blev fanget af strømmen ved et såkaldt revlehul - også kaldet hestehul - ved en mole på Hornbæk Strand.

Børnene blev fløjet med helikopter på Rigshospitalet til behandling. Den seneste melding fra i onsdags er, at én af de tre drenge fortsat er i kritisk tilstand, mens de to andre efter omstændighederne skulle have det godt.

Allerede inden ulykken har Den Nordsjællandske Kystlivredningstjeneste gang efter gang og år efter år forsøgt at gøre opmærksom på de livsfarlige hestehuller, men uden den ønskede effekt.

Blandt andet derfor udtrykte cheflivredder John Mogensen ved Den Nordsjællandske Kystlivredningstjeneste søndag ønsket om at lægge sten ud på standen.

- De steder på stranden, hvor vi ikke vil have folk til at bade, vil vi simpelthen gøre dårligere, udtalte John Mogensen, der er cheflivredder i Den Nordsjællandske Kystlivredningstjeneste, til TV 2 Lorry.

Selvom bølgerne slår ind mod vandkanten, kan man i videoen tydeligt se, at der er en understrøm, der trækker den røde farve ud mod åbent hav.

Mens livredderne allerede har opsat flag og advarselsskilte, har John Mogensen faktisk allerede én gang flyttet 400 ton sten fra et sted på Hornbæk Strand til det farlige område ved molen.

Men efter en klage fra en borger fik cheflivredderen af Kystdirektoratet besked på at fjerne stenene igen, da han ikke havde fået tilladelse til at lægge dem ud.

I Kystdirektoratet har man strenge bestemmelser for at lægge sten i vandet, fordi de kan få negativ betydning for den kystbeskyttelse, der ligger ved siden af.

Derfor kræver det en grundig ansøgning med en lige så grundig sagsbehandling, hvis cheflivredderens ønske skal opfyldes.

Venstre efterlyser smidighed i loven

Mens Mette Gjerskov (S) ikke ønsker at tage stilling til den konkrete idé og i stedet opfordrer den tværkommunale livredningstjeneste til at søge om tilladelse til stenudlægningen, er Jacob Jensen (V) umiddelbart positivt indstillet over for forslaget – både på Hornbæk Strand, men også andre steder, hvor det kan vise sig effektivt.

- Hvis det kan gøres på en hensynsfuld måde over for naturen, er jeg personligt ikke afskrækket over det, siger miljøordføreren.

Sten i vandet er dog ikke det eneste sikkerhedsindgreb, der kræver en tilladelse. Livredderne må heller ikke opsætte permanente skilte på stranden, der advarer mod de farlige revlehuller uden tilladelse fra Kystdirektoratet. I stedet må livredderne nøjes med flag, som skal plantes og tages op hver dag.

Helt generelt ønsker Venstre, at der gøres op med rigiditeten i loven for tiltag langs kysten, så det bliver nemmere at eksempelvis lægge sten eller sætte advarselsskilte op.

Og i tilfældet med ulykken ved Hornbæk Strand, vil de nu have miljøministeren til at kigge på sagen og andre lignende. 

- Vi skal selvfølgelig tage en snak med miljøministeren omkring, hvordan vi kan håndtere lige præcis den her sag og andre steder, hvor der er udfordringer. Det kræver en form for dispensation fra lovgivningen, men det, synes jeg, er værd at tage med for at redde de liv, der ellers ville gå tabt, siger Jacob Jensen (V).


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik