Fire byer i hovedstadsområdet er blandt de 105 i verden, der gør mest for klimaet

På en årlig liste over byer eller kommuner, der gør mest for at fremme klimavenlige tiltag, optræder Gladsaxe, Hørsholm, Helsingør og Høje-Taastrup.

Fire kommuner i TV 2 Lorrys område scorer topkarakterer for grønne tiltag, klimavenlige handlinger og fremtidige planer inden for bæredygtighed, miljø og klima.

Den EU-støttede non-profit organisation Carbon Disclosure Project (CDP) har udgivet deres årlige liste over byer og kommuners klimaindsats, og her er Gladsaxe, Hørsholm, Helsingør og Høje-Taastrup kommet i fornemt selskab.

De fire kommuner har nemlig udmærket sig i en sådan grad, at de er blandt de 105 byer og kommuner på verdensplan, der af organisationen får topkarakter for indsatsen for at reducere CO2-udledninger.

Bystyrer som New York, Cape Town, Lissabon og Stockholm er også at finde på listen.

- Helsingør Kommune har igennem mere end 10 år ført en aktiv klimapolitik. Det har givet resultater, som resten af verden nu kan få øje på. Med vores nye Plan for klima og bæredygtighed 2020-2030 fastholder vi det høje ambitionsniveau og fortsætter vores ansvarlige klimatiltag, siger borgmester Benedikte Kiær (K) i en pressemeddelelse.

I Helsingør arbejder kommunen på at blive CO2-neutral i 2045 og at nedbringe CO2-emissionerne til 1,7 tons per borger per år i 2030.

105 byer, kommuner og regioner har scoret den højeste karakter i CDP's beregninger.
105 byer, kommuner og regioner har scoret den højeste karakter i CDP's beregninger.
Foto: Carbon Disclosure Project (CDP)

CDP’s liste fælder dom over 920 byer og kommuner. Af de 105 byer og kommuner, der har fået tildelt karakteren ’A’ som udløser en såkaldt ’Leadership’-titel, ligger 34 i Europa.

12 af dem ligger i Skandinavien. Danmark er repræsenteret ved de fire kommuner i TV 2 Lorrys område.

På den anden side af Øresund har Malmö Stad også fundet vej til det eksklusive selskab.

Hvert år rapporterer både kommuner, byer, regioner, virksomheder og stater deres klimadata indtil organisationen CDP. På den baggrund publicerer organisationen listen.

For at få A-mærket, skal byer have CO2-opgørelser for kommunen som geografisk område, have mål for reduktion af drivhusgas-udledning, en publiceret klimaplan og en klimatilpasningsplan, som overbevisende demonstrer, hvordan kommunen vil håndtere de fremtidige klimaudfordringer.

Du kan gå på opdagelse i listen og se, hvilke andre byer, kommuner og regioner, der scorer topkarakter på linket her.

Helsingør meddelte tidligere på året, at kommunen går efter  titlen som European Green Leaf, som hvert år uddeles til mindre europæiske byer med grønne ambitioner. Se mere i indslaget herunder: