Glasskibe fra Hundested hitter i USA: Nu skal de være større og vildere

Egeværk og Backhaus-Brown har nu så stor succes med salget af særlige glasskibe i USA, at de udvider.

Der er travlt hos Glassmedjen i Hundested.

Her skaber de to virksomheder Egeværk og Backhaus Brown helt særlige glasskibe, som har fået ganske prangende international opmærksomhed.

Faktisk så meget opmærksomhed, at de fire kunstnere, som står bag, har valgt at udvide værkstedet.

Salgsvindue med 100 millioner seere

I foråret 2018 landede firmaerne en overraskende ordre fra den amerikanske TV-station Fox Sports, som bestilte tre af de særlige glasskibe til VM-studiet i forbindelse med verdensmesterskabet i fodbold i Moskva.

Det betød, at mediegiganten fra Amerika eksponerede glasskibene for hele 100 millioner seere under VM - og dermed var kimen til en voksende forretning lagt.

Nu, knap et år efter den overraskende mail fra TV-stationen fra USA, er virksomhederne endnu engang taget til det forjættede land for at promovere de særlige, og meget smukke, glasskibe.

Her udstiller de på den internationale kunstudstilling Art Palm Beach i Florida, og det giver muligheder, lyder meldingen.

Her er Egeværk og Backhaus-Brown ved at klargøre deres udstilling på Art Palm Beach i Florida.
Her er Egeværk og Backhaus-Brown ved at klargøre deres udstilling på Art Palm Beach i Florida.
Foto: Presse

Allerede nu er der blevet etablerede stærke samarbejder med en række velrenommerede gallerier, ligesom nye events og udstillinger kan spejdes i horisonten.

Siden eksponeringen på Fox Sports er 40 procent af glasskibene havnet på udenlandske hænder - og flest til USA.

- Vi er blevet taget vildt godt imod på et marked bestående af meget kræsne og vidende kunstsamlere, fortæller Mette Bentzen fra Egeværk og tilføjer:

- Her værdsættes det fine håndarbejde og den historiefortælling, som vores skibe har med sig.

Glasskibenes hovedstad

De nordiske skibe har endda fået noget, der kan minde om en ny hovedstad - fyldt med ligesindede.

Seattle betegnes som USAs glashovedstad og er samtidig hjemsted for de førende glaskunstnere og gallerier - og her udfolder skibene i glas sig i fuldt flor.

Vetri Gallery i Seattle har således fået solgt de største og dyreste glasskibe, som de danske virksomheder har lavet, og meldingen fra galleriet til Hundested Havn lyder tit og ofte "Keep 'em coming".

Samtidig har de sørget for, at skibene nu er repræsenteret på New Nordic Museum i Seattle.

Succes betyder udvikling - og udvidelse

Nu lyder parolen "større, vildere og flottere" for de to firmaer og i alt fire kunstnere bag Glasskibene.

Her ses teamet bag de efterhånden berømte glasskibe i ly af palmerne på Palm Beach, Florida.
Her ses teamet bag de efterhånden berømte glasskibe i ly af palmerne på Palm Beach, Florida.
Foto: Presse

- Det seneste stykke tid har vi følt os begrænsede af vores udstyr, og derfor har vi købt to nye ovne, der giver os mulighed for at lave langt større Glasskibe. Først skal vi have en masse nye teknikker på plads, men vi ser frem til at eksperimentere.

- Vi er sikre på, at disse skibe kommer til at indgå i helt nye sammenhænge. Kirker, aulaer, store rammer – det bliver spændende at se, hvor de kommer til at føre os hen, siger Andrew Brown, som er en af glaskunstnerne bag.

Andrew Brown er godt i gang med at udregne nye teknikker til glasforarbejdningen med det nye udstyr, og den markante størrelsesmæssige opgradering vil også skubbe til grænserne hos Egeværk:

TV-optagelse i forbindelse med udstillingen på Art Palm Beach i Florida.
TV-optagelse i forbindelse med udstillingen på Art Palm Beach i Florida.
Foto: Presse

- Vi er helt klar til at lave en væsentlig opgradering af Glasskibene i samarbejde med Backhaus-Brown. Mulighederne er mange i USA, og det føles helt naturligt at bevæge os ind på et nyt marked med nogle markant større værker, siger Lasse Kristensen fra Egeværk og tilføjer:

- Det vil kræve en masse af konstruktionen, men det er lige en udfordring for os; at sikre den samme kvalitet og en høj æstetik i en meget større og tungere skulptur, der skal præsenteres på en helt anden måde.