Håb i Nordsjælland: Der er ørneunger på vej

Der er glæde i ornitologkredse: Fiskeørneparret i Gribskov er vendt tilbage i år, og i nat barslede hunnen med parrets første æg.

00:56

- Der kan komme et æg, cirka, en gang i døgnet de næste par dage. De lægger almindeligvis 2-3 æg, men kan i sjældne tilfælde lægge 4 æg, siger Luise Stender Ekberg, formand for DOF (Dansk Ornitologisk Forening) Nordsjælland. Video: Lis Heltborg Thrane/Facebook

I morges kunne man se et opslag på facebook, der dokumenterede, at der var familieforøgelse i reden i Nordsjælland. 

Og kl. 7.42. viser Naturstyrelsens livestream fra reden i Gribskov da også, at en fiskeørn i reden rejser sig og letter.

Tilbage i reden ligger et æg.

- Vi har fået det første æg i fiskeørnereden i år, og det er jo altid en glædelig nyhed, siger formand for Dansk Ornitologisk Forening Nordsjælland, Luise Stender Ekberg med et stor smil på læben.

Vi møder hende et helt andet sted i Nordsjælland. Nemlig i Hellebæk Kohave, hvor hun og andre fugle-entutiaster er ude for at se andre fiskeørne trække længere nordpå.

Læs også Se videoen: Sjællands eneste fiskeørnepar vender hjem

Ingen æg sidste år

Der gik kludder i den sidste år i: to hunner og en han ville allesammen bo i reden i Gribskov. Det var åbenbart for stressend - så sidste sommer blev det desværre ikke til nogen æg.

- Den rigtige hun kom for sent, siger Luise Stender Ekberg.

En anden hun ville åbenbart også være med i familien og hun var landet først.

Men i år er det det sædvanlige par, mener man, der er kommet til reden igen.

Fiskeørnene havde ellers unger i 2016 og 2017.

Og nu er der håb igen.

- Der kan komme et æg - cirka - en gang i døgnet de næste par dage. De lægger almindeligvis 2-3 æg, men kan i sjældne tilfælde lægge 4 æg, siger Luise Stender Ekberg.

Læs også Sjælden fiskeørn er landet: Men utroskab og larm kan true dens familie

Forstyrrelser kan ødelægge alt

- Det værste, der kan ske, er, at ørnene nu bliver forstyrrede. For så flyver de væk, og så bliver æggene kolde. Det medfører, at de ikke ruges ud, siger Luise Stender Ekberg.

Der er nu også afspærret i 250-300 meters afstand fra reden, og man må ikke gå ind i området. Som i "overhovedet ikke".

Fiskeørne-familien må ikke forstyrres frem til den 31.august.

Så mens vi krydser fingre, kan du følge med i de glædelige begivenheder. På livestreamen, døgnet rundt, fra Naturstyrelsens webkamera.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik