Efter dødvande i reden: Nu parrer sjældent fiskeørnepar sig

Alt håb syntes slukket blandt fugleentusiaster i Gribskov, da de sjældne fiskeørne ikke havde "fuldbyrdede parringer". Men efter en romantisk aften i reden er der igen håb for fiskeørneunger.

Dårlig kondition eller simpelthen bare et "uerfarent par".

quote Der er stadig håb.

Luise Stender Ekberg, redekoordinator i Dansk Ornitologisk Forening

Det var nogle af de grunde, der blev givet, til, at det sjældne fiskeørnepar i Gribskov ikke havde såkaldte  "fuldbyrdede parringer" eller tilbragte tid sammen i reden.

Luise Stender Ekberg, der er formand for Dansk Ornitologisk Forening i Nordsjælland, havde helt mistet troen på, at der kom nye unger til verden i år. En skam for både den i forvejen lille bestand af fiskeørnene i Danmark, men også for de mennesker, der følger dem tæt.

Men mandag aften skete der noget.

FAKTA OM FISKEØRNEN

- Lige pludselig var der meget aktivitet på reden. Hunnen kaldte på hannen, og han leverede fisk på reden. Det har vi ikke set før i år. Og så parrede de sig, siger Luise Stender Ekberg.

- Når han kommer med fisk, er det en måde at kurtisere på. Han skal dokumentere over for hunnen, at han er en god jæger, så han kan føde familien op, når hun ikke kan forlade reden, fortæller Luise Stender Ekberg.

Hun håber, at mandagens romantiske aften kan få gang i fiskeørnenes interesse for hinanden og reden, som de ikke har brugt meget tid på at klargøre indtil nu.

- Lige nu kan der ske hvad som helst, men der er stadig håb, siger hun.

Otte fiskeørneunger er siden 2012 kommet til verden i reden - som det eneste sted på Sjælland.

I 2012 og 2013 kom der unger, derefter fulgte to år uden, hvorefter der igen var gevinst i 2016 og 2017. 

Se fiskeørnene parre sig her:

Artiklen fortsætter under videoen.

Spænding til det sidste

Grunden til, at Luise Stender Ekberg har kunne følge fiskeørnene så tæt, er et live kamera, sat op af Naturstyrelsen.

Hvis parret fortsætter det gode arbejde, kan det være, at man inden længe kan se med, når hunnen ruger æg.

- Fra den 6-8. maj og 14 dage frem vil der blive lagt æg i reden. Og så ruger hunnen i 37 dage, så vi skal hen i juni, før der er unger, siger hun.

Men selv hvis, der er liv i æggene, er det ikke sikkert, at de overlever udrugningen.

- Hvis hunnen forlader æggene i en længere periode, kan æggene blive golde. Det kan hun finde på at gøre, hvis hun bliver forstyrret af enten mennesker, der kommer for tæt på, eller rovfugle, der jager hende væk, siger Luise Stender Ekberg.

For at give fiskeørnene ro er der afspærret i en radius af 300 meter fra reden, men sidste år blev de gang på gang overtrådt eller fjernet af skovens gæster.

Sådan så det ud, da fiskeørne-hannen ankom til reden i begyndelsen af april:

Fiskeørne yngler i Gribskov