Skraldemænd om låste biler: Vi er skydeskiver for terrorister

Skraldebilerne skal låses, så de ikke bruges til terror. Men det putter skraldemændene i første række, hvis terrorister slår til.

01:16

Skraldebiler i København må ikke forlades ulåste på gaden, da der er risiko for, at de kan bruges til terrorangreb. Efter terrorangrebet i Stockholm henvendte politiet sig til renovationsselskaberne.

I takt med der sker flere terrorangreb med biler rundt i Europa, føler skraldemændene i Storkøbenhavn sig mere udsatte.

Det skriver Fagbladet 3F.

Hvis en terrorist vil stjæle vores skraldebil, er vi nu skubbet frem i allerforreste række, fordi lastbilen er låst, og vi har nøglen i lommen.

Thorbjørn Bülow, skraldemand hos City Renovation A/S

Skraldemændene mener, de er blevet skydeskiver for terrorister, der vil stjæle en skraldebil. Baggrunden er, at Københavns Politi tidligere på året indskærpede over for renovationsselskaberne i København, at chaufførerne som terrorsikring skal låse lastbilerne, når de lader dem ude af syne.

Netop fordi der er risiko for, at terrorister kan stjæle bilerne og bruge dem til terror. Men det virker overhovedet ikke efter hensigten, siger skraldemændene, der vil af med reglen om aflåsning. 

Læs også Ulåste skraldebiler udgør terrorrisiko: Nu ændres rutinerne

Chaufføren får et nakkeskud

Thorbjørn Bülow på 39 år, der har været skraldemand i 23 år og er ansat hos City Renovation A/S i Glostrup, er utryg på arbejdet:

- Det er klart, vi er tiltagende bekymret, når vi går på arbejde. Hvis en terrorist vil stjæle vores skraldebil, er vi nu skubbet frem i allerforreste række, fordi lastbilen er låst, og vi har nøglen i lommen. Vi har ved terroraktioner andre steder i Europa set, at chaufføren får et nakkeskud, når de vil have en lastbil. Terroristerne er fuldstændig ligeglade med menneskeliv, siger han til Fagbladet 3F.

Driftschef i City Renovation A/S med 67 ansatte, der har Østerbro og Nørrebro som område, Kurt Christiansen, understreger, at terrorsikring er svært. 

Læs også Kritik af forvandlet terrorklods: "Det er ikke nuttet"

- Vi er som renovationsselskab blevet pålagt af politiet at låse bilerne, så det gør vi. Vi overholder de love og regler, som samfundet pålægger os. Det er vi nødt til. Men det er noget vi taler om i firmaet. Det er vigtigt at være åben, og jeg kan godt forstå, hvis der er utryghed blandt folkene. Bekymringen er reel, siger han til Fagbladet 3F.

Risikoen er mindre med låste døre

Renovationsgruppen af Københavnske Skraldemænd har henvendt sig med kritikken til Københavns Politi.

Der er ikke noget at rafle om for skraldemændene, der kan få bøder, hvis de ikke låser bilerne. Derfor låser de den mange gange i løbet af en arbejdsdag. 

Læs også Fire studerende vinder pris for antiterror-vejbump

Politiinspektør i Københavns Politi, Jens Jespersen, siger, at der kan opstilles mange hypotetiske situationer.

- Men det er vores erfaring, at jo sværere det er for en gerningsmand at gennemføre sit forehavende, jo mindre er risikoen for at vedkommende gennemfører forbrydelsen, eller slet ikke forsøger. Hvis der skulle blive skudt, ville politiet blive alarmeret af borgere i København, der heldigvis er meget årvågne, og vi ville rykke hurtigt ud, siger Jens Jespersen til Fagbladet 3F.

Læs også Forslag: Solide kunstværker og statuer som terrorsikring

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik