28-årige Kristoffer er præst: "Nogle kan slet ikke forstå mit valg"

Som ung præst skal Kristoffer Hjort Kruse lige overbevise folk om, at han har forståelse for sorg og livskriser.

Det er blot tre en halv måned siden, han startede som præst i Farum Sogn. 

TV 2 Lorry møder Kristoffer Hjort Kruse en dag, hvor han først skal stå for en bisættelse og derefter skal holde en begravelsessamtale.

- Det er egentlig ikke svært at tage på arbejde, men selvfølgelig ved man godt, at det er en dag, hvor man er i mol, eller hvad skal man sige. Det er en dag, hvor de triste aspekter af livet fylder, forklarer Kristoffer Hjort Kruse.  

Som præst møder man folk i livets yderpunkter. Ved stor sorg og stor glæde. Og Kristoffer Hjort Kruse oplever, at han til tider som ung præst mødes af et overrasket blik, når han tropper op med sine blot 28 år for at tale med folk. 

- Man skal helt klart i højere grad i samtalen overbevise folk om, at man godt ved, hvad man snakker om, og at man har forståelse for sorg, siger han. 

I Farum Sogn arbejder han sammen med andre, mere erfarne præster, og det er en fordel, når de skal hjælpe i særligt svære situationer.

- Jeg har hørt om ting, som mine kollegaer har lavet, hvor jeg kunne mærke, at det ville jeg have haft svært ved, eller synes var udfordrende for mig som så ung præst.  

- Når et barn dør, eller en forælder dør og efterlader børn. Det er jo så tæt på min livssituation, at det ville jeg nok have sværere ved at slippe, forklarer Kristoffer Hjort Kruse. 

Min egen vej

På denne tid af året starter mange unge på en ny uddannelse, og mange vælger de samme populære uddannelser. Men ikke alle.

I serien 'Min egen vej' har vi mødt tre unge, der har valgt en uddannelse og karriere uden at skele til andres valg eller fordomme.

Vi har mødt en præst, en plastmager og en renovationschauffør.

Du kan se hele serien her. 

Et fleksibelt, meningsfuldt arbejde

Det tager sin tid at blive præst. 

Fem år med teologi på universitetet, og derefter, for de fleste, et år med græsk og latin. Så cirka et halvt års tid på pastoralseminariet, inden man kan begynde at arbejde som præst.

Men studiet i sig selv er spændende, synes Kristoffer Hjort Kruse, og så er han ind til videre meget glad for arbejdet som præst. 

- Jeg synes, at præstejobbet er meget, meget unik og et spændende job, som jeg klart kan anbefale, siger han.

Et modent valg

I København vejleder Karina Meinecke unge i 8., 9. og 10. klasse. Sådan lige på stående fod kan hun ikke huske et tilfælde, hvor der er en af de unge, der er gået efter at blive præst. 

Men det, tror hun, handler om alder og modenhed. 

- De er måske ikke modenhedsmæssigt nået til et sted, hvor de kan se sig selv i den rolle. Det er jo et job, hvor du er der på de sikkert allermest lykkelige øjeblikke i menneskers liv, eksempelvis når de bliver gift, og det er en stor ting at blive konfirmeret og døbt, men man er jo også sammen med folk, når de har det svært, siger Karina Meinecke, formand, Danmarks Vejlederforening. 

Hun tilføjer derfor, at ønsket om at blive præst sagtens kan komme senere, når eleverne bliver ældre. 

Trumfet af hustruen

Kristoffer Hjort Kruse er ikke fra en familie med præster, men han er som barn og ung kommet i kirken med sin familie. 

Det var undervejs i Teologistudiet, at det blev helt klart for ham, at han gerne ville arbejde som præst. 

Et valg han er glad for i dag. 

Der er mange forskellige reaktioner, når han fortæller, at han er præst. 

Nogle siger bare ok og taler om noget andet. 

Mens især den ældre generation synes, at det lyder som et spændende job, og så er der dem, der er mere forbeholdne.

- Der er nogle, der er helt uforstående over for det, og som er mere ateistisk rundede, og som et eller andet sted mener, at kirken ikke er godt for noget, siger Kristoffer Hjort Kruse og griner lidt. 

Men noget kan han oftest regne med, og der er, at når han nævner, sin hustrus job, så synes folk, at det er langt mere spændende end hans arbejde.

- Min kone er psykolog, og der er det næsten sikkert hver gang, at det synes folk er særligt interessant. Det trumfer ofte præstejobbet, griner Kristoffer Hjort Kruse.

_

_


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik