Vandet vil stige op til halvanden meter: Iværksætter forhøjet beredskab

Fredag vil flere veje blive spærret for at bekæmpe oversvømmelser.

De fleste, der har været uden for en dør i løbet af torsdag, kan formentlig skrive under på, at et heftigt blæsevejr river og rusker i Lorryland.

Blæsten er så voldsom, at DMI for intet mindre end tredje gang på få uger torsdag har udsendt et varsel om forhøjet vandstand i Roskilde Fjord og Isefjord.

Selvom det er tredje gang det sker, er det denne gang mere alvorligt end de forrige gange.

Varslet nemlig så højt, at Frederikssund Kommune er i forhøjet beredskab - det kaldes også rødt beredskab.

De to forrige gange i januar har man kun været i lavt - eller gult - beredskab, skriver kommunen i en pressemeddelelse.

Vandstand på over halvanden meter

I varslet fra DMI fremgår det, at instituttet forventer, at vandstanden i Roskilde Fjord søndag den 30. januar om formiddagen vil nå op på mellem 136 og 159 centimeter.

I Isefjord forventer DMI en vandstand på 150 centimeter klokken 10 samme dag.

Det særligt høje vandstande betyder, at der er risiko for at oversvømmelser på de steder, der er særligt udsatte langs begge fjorde.

Situationen har fået Frederikssund Kommunes krisestab til at iværksætte en række indsatser.

Blandt andet begynder Frederiksborg Brand og Redning allerede fredag at lægge watertubes, en slags mobil dæmning, ud ved henholdsvis Kignæshallen på Smedeengen i Jægerspris samt ved J. F. Willumsensvej, Strandvej og Færgevej i Frederikssund.

Det betyder det for beboerne

Det er Frederikssund Kommunes forventning, at flere områder vil blive oversvømmet. Det gælder steder, hvis eneste værnemiddel er sandsække.

Her forventes oversvømninger

Derfor bliver der oprettet depoter med sandsække flere steder i løbet af fredag og lørdag. 

Billister, der har planer om at krydse Frederiks Bro søndag, skal formentlig se sig om efter andre veje.

Det er nemlig forventningen, at broen slet ikke kommer til at være farbar, før vandet har trukket sig tilbage og vejen er ryddet for, hvad der nu end måtte skylle op fra fjorden.

Kommunen regner med, at man igen kan krydse broen mandag formiddag.V

Frederiks Bro spærret

Ro i maven i Jyllinge Nordmark

Ved Jyllinge Nordmark i Roskilde Kommune har man i mange år været særligt hårdt plaget af forhøjede vandstande, når åen løb over sine bredder og oversvømmede området til stor frustration for beboerne.

Men efter at der er blevet anlagt et dige, er der god ro i maven, fortæller Erik Reker, der er bestyrelsesformand for Jyllinge Nordmark Digelag.

- Intet er selvfølgelig sikkert her i livet, men jeg har god ro i maven i forhold til at diget holder. Vi får vores generatorer kørt ud og sat op i dag, så vi er fuldt klar, når vi får det første pust, siger Erik Reker til TV 2 Lorry.

Når der er varsel over en meter i Roskilde Fjord, så lukker diget for sluserne ved 70 centimeter og starter pumperne og pumper åvandet ud, så der bliver bragt en højdeforskel på åen og fjorden på cirka 20 centimeter. 

Og derfra pumpes der ellers løs for at holde åen nede i i niveau. 

- Når vandstanden forhøjes med halvanden meter, som det ser ud til på søndag, så begynder nerverne at sidde udenpå tøjet hos rigtig mange mennesker, som tidligere har oplevet voldsomme oversvømmelser. Så det er rart, at jeg kan fortælle beboerne i området, at der er styr på det, siger Erik Reker.

Jylliinge Nordmark-diget stod sin første prøve for knap to uger siden, men det var ingenting i forhold til den vandstand, man vil se på søndag, mener Erik Reker.

- Hvis det var generalprøven forleden, så kan man sige, at premieren nu skal stå.