Teater tvinges til at aflyse juleshow for første gang i 33 år

Jægerspris Amatørteater må skuffe deres publikum i år. En 33-årig juletradition er brudt.

01:09

Video: TV 2 Lorry

Det har været en fast juletradition i 33 år, at beboerne i Jægerspris har set Jægerspris Amatørteaters juleforestilling i december.

På vores Facebook-side skriver folk, at det er beskæmmende, at de store kan tryne de små. Men vi kan ikke gøre mere, for Bellevue er i deres gode ret.

Per Gottlieb, formand for Jægerspris Amatørteater

"Dyrene i Hakkebakkeskoven" og "Folk og røvere i Kardemommeby" plejer at trække 1.700 mennesker til teatret i december, men ikke i år. Der bliver ingen juleforestilling.

Rettigheder og jura har sat en stopper for den årlige juleforestilling for første gang siden dens start.

- Vi ærgrer os da. Og mange publikummer ærgrer sig. Folk kommer i tredje generation for at se stykket. Det er en tradition, siger formand for Jægerspris Amatørteater, JAS, Per Gottlieb.

JAS har rekvisitterne klar til begge stykker. Her ses æslet fra "Folk og røvere i Kardemommeby". Foto: TV 2 Lorry

Må ikke bruge teaters guldæg

Juleforestillingen aflyses, fordi JAS ikke må spille nogen af deres sædvanlige stykker. En uoverenstemmelse mellem arvinger til komponisten og forfatteren bag "Dyrene i Hakkebakkeskoven" har nemlig udløst et fogedforbud mod at opføre stykket.

Og "Folk og røvere i Kardemommeby" må det lille teater heller ikke opføre. Bellevue teater har nemlig ekslusive rettigheder til stykket og har ikke givet accept til en opførelse i Jægerspris i år.

Ifølge direktøren på Bellevue teater skyldes det blandt andet, at de får flere og flere forespørgsler fra andre teatre om at opføre stykket. Teatret har udtalt, at man "beskytter sit guldæg".

"Folk og røvere i Kardemommeby" er blevet spillet 20 gange, mens "Dyrene i Hakkebakkeskoven" er blevet spillet 18 gange på JAS' scene. Foto: TV 2 Lorry

- På vores Facebook-side skriver folk, at det er beskæmmende, at de store kan tryne de små. Men vi kan ikke gøre mere, for Bellevue er i deres gode ret, siger Per Gottlieb.

Ikke tid til et nyt stykke

JAS troede først, at de kunne vise Jul på Slottet i stedet, men det har nu vist sig, at tiden ikke er til at sætte et nyt stykke op.

- Vi er jo amatører, så vi skal bruge vores fritid til at sætte stykket op. Men måske vi tager Jul på Slottet op igen næste år. Men vi håber på, at familien bag "Dyrene i Hakkebakkeskoven" bliver enige om royalties, så vi kan spille den og slipper for at skændes om "Folk og røvere i Kardemommeby", siger han.

Denne scene kommer til at stå tom i december. Juleforestillingen er aflyst. Foto: TV 2 Lorry

- Så der bliver en forestilling næste år?

Det regner vi med. Ellers skal der gå noget fuldstændig, ragende, tosset galt, siger Per Gottlieb.

De, der allerede har købt billetter til forestillingen, skulle allerede have fået sine penge tilbage.

Der er omkring 110 medlemmer i Jægerspris Amatørteater. Lørdag den 23. har JAS premiere på Jægerspris Revyen, der spilles i tre weekender. Man kan stadig købe billetter.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik

Kulturkalenderen

Hvad sker der i Lorryland i dag?