Ikonisk færge risikerer at synke - populær sommerrute får ingen færgedrift fra sæsonstart

Færgen Columbus skulle den 1. april være begyndt at sejle på den populære sommerrute mellem Kulhuse og Sølager, men det kommer ikke til at ske.

Rådne træplanker, revner ved svejsninger og utætte skotter, der betyder, at hele færgens skrog vil kunne blive fyldt med vand, så færgen synker.

Den ikoniske færge, Columbus, der er ejet af Frederikssund Kommune, og som i sommerhalvåret sejler mellem Kulhuse og Sølager, har det mildest talt elendigt.

Det fremgår af en rapport over færgen Columbus nuværende tilstand.

Faktisk har færgen det så elendigt, at den ikke bliver klar til at sejle fra sæsonstart den 1. april.

- Det er jo helt ulykkeligt. Vi holder meget af vores færge, men Columbus har det elendigt, og vi skal være sikre på, den ikke går ned med mand og mus, siger Tina Tving Stauning (S), der er borgmester i Frederikssund Kommune til TV 2 Lorry.

Ikke muligt med erstatningsfærge

Hun har sammen med resten af byrådet i Frederikssund Kommune ledt med lys og lygte efter en erstatningsfærge, men det har ikke været muligt.

- Vi har set på, om vi kunne leje en færge et andet sted, og vi har været hele Norden rundt, men der er ingen færger. Så kunne vi bestille en ny, men det tager fire til fem år, siger Tina Tving Stauning til TV 2 Lorry.

Derfor er hendes midlertidige plan nu at reparere Columbus, så den bliver klar til at sejle senere på sæsonen. De nuværende skader kommer dog til at koste 1,6 millioner kroner at reparere, og de penge er endnu ikke afsat.

- Det er jo op til udvalget at tage stilling til, for vi har ikke endnu afsat pengene, som den skal repareres for nu. Jeg tror, man vil afsætte pengene til det i Økonomiudvalget, og så skal det så videre til byrådsbehandling. Men uanset hvad kommer færgen ikke til at kunne fortsætte i årevis, siger Tina Tving Stauning til TV 2 Lorry.

Skæbne afgøres snart

Om pengene bliver afsat eller ej i Økonomiudvalget, det bliver afgjort i den kommende tid. Vælger man ikke at afsætte pengene, så kommer færgen slet ikke til at sejle denne sæson.

- Det ville slet ikke være til at bære, siger Tina Tving Stauning.

Af samme årsag har man fra kommunens side set på, om man ville kunne leje en færge. Her er den mest sandsynlige mulighed at låne en af Movias havnebusser fra København, fremgår det af sagsfremstillingens bilag til dagsordenen for et møde i Økonomiudvalget.

Men havnebussen vil i så fald kun kunne have gående og cyklister med. Den vil ikke kunne lægge til i Sølager, og så er den endda heller ikke godkendt af Søfartsstyrelsen til at kunne sejle i åbent farvand.

Skipper er ked af det

Derfor er den mest oplagte mulighed at reparere færgen og få den i gang senere på sæsonen. 

Skipper Steffen Andersen, der også er forpagter af Columbus, er dog træt af hele situationen. Han havde nemlig set frem til sin 12. sæsonopstart den 1. april.

- Det er jeg ked af. Det er en god arbejdsplads, og jeg har mange glade kunder, siger han til TV 2 Lorry.

Steffen Andersen kan dog se frem til at blive kompenseret økonomisk for den periode, færgen ikke kan sejle. Det fremgår ligeledes af sagsfremstillingen.

Her kan man også læse, at Frederikssund Kommune har fået afslag om tilskud til en helt ny færge. Derfor skal man også drøfte, om man på den lange bane ønsker at afsætte penge til en helt ny færge.

TV 2 Lorry sejlede i oktober en tur med Columbus, og du kan komme en tur med ombord i tv-indslaget lige her. 

Oplev færgen Columbus i indslaget her og få et indblik i, hvordan det er at sejle med den gamle færge.