94-årig husker tilbage: Rådhus var engang hemmeligt våbenlager

Frederiksberg Stadsarkiv har bedt en række ældre borgere om at huske tilbage. 94-årige Erik Nielsen fortæller om det hemmelige våbenlager, der skjulte sig under det nuværende Frederiksberg Rådhus.

Vidste du, Frederiksberg Rådhus' kælder under 2. verdenskrig skjulte 90.000 patroner til modstandsbevægelsen?

For 94-årige Erik Møller står den historie klart i hans hukommelse. Hans far var nemlig direktør for Teknik- og Miljøforvaltningen i Frederiksberg under krigen, og med borgmesterens godkendelse var han ansvarlig for at skjule patronerne. 

quote Nogen fandt ud af, at man kunne bruge kælderområdet til opbevaring af illegale ting. Og der anbragte man 90.000 patroner i en ventilaltionsskakt, der blev muret til.

Erik Møller

Han er bare én af flere af Frederiksbergs ældre befolkning, der har fortalt sine erindringer til Frederiksberg Stadsarkiv. Det er der kommet et video-bibliotek ud af, der er en skjult skattekiste for de historieinteresserede - og for dem, der kan lide gode historier.

Her kan man blandt andet møde William Kisum, der har spillet med i flere sengekantsfilm, og man kan hilse på den nu afdøde, legendariske, tidligere Frederiksberg-borgmester, John Winter.

Erik Møllers far, Poul Møller, var ansvarlig for at gemme patronerne i kælderen under det ufærdige rådhus.
Erik Møllers far, Poul Møller, var ansvarlig for at gemme patronerne i kælderen under det ufærdige rådhus.
Foto: Frederiksbergs Stadsarkiv

Videoportrætterne er en bevidst prioritet fra Frederiksbergs Stadsarkivs side.

- Det betyder utroligt meget at have disse portrætter, fordi de er levende kilder. Her på Stadsarkivet har vi 16 hyldekilometer af papir, men det talte ord giver en anden indgang til historien. Det kan folk bedre forholde sig til, siger Henning Bro, stadsarkivar, ph.d. i Frederiksberg Stadsarkiv, til TV 2 Lorry.

Det hemmelige våbenlager

Historien om det hemmelige våbenlager fik stor betydning for Erik Møller under krigen. Han endte nemlig med at måtte skifte identitet, og hans far, Poul Møller, måtte flygte. 

Det var nedennunder denne kælder, at man gemte de 90.000 patroner. Dette er fundamentet til Frederiksberg Rådhus. Rådhuset blev først bygget færdig i 1952.
Det var nedennunder denne kælder, at man gemte de 90.000 patroner. Dette er fundamentet til Frederiksberg Rådhus. Rådhuset blev først bygget færdig i 1952.
Foto: Frederiksbergs Stadsarkiv

Det hele startede ved Frederiksberg Rådhus, der dengang var under opbygning. Arbejdet var gået i stå på grund af mangel på materialer, og det gjorde den ufærdige kælder til et ideelt gemmested.

- Aksel Møller, der senere blev borgmester på Frederiksberg, fandt ud af, at man kunne bruge kælderområdet til opbevaring af illegale ting. Og der anbragte man 90.000 patroner i en ventilationsskakt, der blev muret til. Så skulle der komme inspektioner dernede, ville det bare være en betonmur, siger Erik Møller.

Han far stod for at skjule patronerne, men en søofficer sladrede om det hemmelige våbenlager, og så var Erik Møllers far færdig.

Erik Møllers far flygtede på en fiskekutter til Sverige.
Erik Møllers far flygtede på en fiskekutter til Sverige.
Foto: Frederiksbergs Stadsarkiv

- Vi skulle forlade vores hjem hurtigst muligt. Vi tog til Mathildevej, hvor der skulle tages billeder af af os, og så fik vi nye identitetskort og ny adresse. Da det var overstået, måtte vi sige farvel til min far, der drog til Sydsjælland og hoppede på en fiskekutter mod Sverige. Inden den sejlede, blev den inspiceret af tyskerne, men de gik ikke i lasten, hvor personerne sad, fortæller Erik Møller. 

Erik Møllers far overlevede sejlturen og vendte tilbage til Danmark, da krigen var slut. Erik Møller selv hørte Churchill fortælle i radioen, at krigen var slut på sin 21-års fødselsdag. 

Sådan så Erik Møller ud i sine unge dage.
Sådan så Erik Møller ud i sine unge dage.
Foto: Frederiksbergs Stadsarkiv

Video frem for laaaaange beretninger

Projektet om at indsamle beretningerne begyndte for tre år siden, hvor Stadsarkivet satte en journalist til at interviewe udvalgte ældre borgere. Arkivet modtager stadig mange håndskrevne erindringer, men videoerne kan noget særligt, mener arkivet.

- Folk sidder og skriver og skriver, og det er jo også okay, men hvor mange læser dem egentligt? Det er jo ofte laaaaaange beretninger. Men videofortællinger er en anden måde at formidle erindringerne på, siger Henning Bro.

Derfor har man også besluttet at poste flere penge i at få de ældre Frederiksberg-borgere til at fortæller om deres liv på video.

Erik Møllers historie er bare én af mange, som du kan se på Frederiksberg Stadsarkivs hjemmeside. Find videoerne her.