Planer om 36 meter høj øjebæ ved Louisiana vækker harme

Udsigten til en 36 meter høj telemast skaber røre i Humlebæk, hvor kunstmuseet Louisiana og naboer forholder sig kritisk.

Tonedøvt, skæmmende og mangel på æstetisk dømmekraft.

Det er nogle af de vendinger, som Poul Erik Tøjner, der er direktør for Louisiana, bruger, når han beskriver de mulige planer om at opsætte en 36 meter høj telemast tæt ved kunstmuseet i Nordsjælland.

quote Jeg synes, det er en dårlig idé og vidner om mangel på æstetisk dømmekraft fra kommunen

Poul Erik Tøjner, direktør for Louisiana

Af en naboorientering, som TV 2 Lorry har set, fremgår det, at der er ansøgt om at opføre en 36 meter høj antennemast til mobildækning med en placering ved Humlebæk Strandvej - i nærheden af parkeringspladsen ved kunstmuseet Louisiana.

- Jeg synes, det er en meget, meget skæmmende og tonedøv idé at rejse sådan en mast i et område, som er præget af et verdensberømt museum, der ikke mindst er berømt for sin arkitektur og den diskretion, det ligger med i landskabet, siger Poul Erik Tøjner til TV 2 Lorry..

Det er imidlertid ikke kun på kunstmuseet, at udsigten til en 36 meter høj telemast skaber røre.

Det gør den også blandt flere naboerne i området. En af dem, der stiller sig kritisk overfor planerne, er Rene Illigen.

- Det vil være skæmmende for et naturskønt område som Louisiana og beliggenheden, at jeg simpelthen ikke synes, det er i orden. Den bliver dobbelt så høj som de træer, der står i vores lokalskov. Det vil være totalt skæmmende, siger han til TV 2 Lorry og tilføjer:

Rene Illigen, der er nabo til Louisiana, er overhovedet ikke vild med tanken om en 36 meter høj telemast i området.
Rene Illigen, der er nabo til Louisiana, er overhovedet ikke vild med tanken om en 36 meter høj telemast i området.
Foto: TV 2 Lorry

- Jeg tror ikke, at man har kigget ordentligt på nogle andre muligheder, når man vil sætte den her, siger Rene Illigen.

quote Telemaster er ikke kønne, men nødvendige. Folk vil gerne kunne bruge deres telefoner, men vil helst ikke kunne se masterne. Det hænger ikke sammen

Flemming Rømer (DF), der er formand for Infrastruktur- og Teknikudvalget samt næstformand for Plan-, Miljø- og Klimaudvalget i Fredensborg Kommune

Byggetilladelse kræver dispensationer

Det er ikke første gang, at det bliver ansøgt om at sætte en telemast op tæt ved museet i Humlebæk. 

En lignende ansøgning blev nemlig sendt i 2015. Dengang blev den godkendt. Men da byggetilladelsen udløb, før masten blev opført, skal ansøgningen gennemføres på ny.

Da mastens placering er mindre end 300 meter fra både skovareal og Humlebæk Kirke, kræver den en dispensation fra både skovbygge- og kirkebyggelinjen.

I 2015 gav Fredensborgs Kommune dispensation fra de to føromtalte byggelinjer, men da ansøgeren dengang ikke udnyttede denne i tide, kræver projektet altså en fornyet dispensation.

Luftfoto over Louisiana.
Luftfoto over Louisiana.
Foto: TV 2 Lorry


Manglende visualisering

Foruden planerne om den 36 meter høje mast retter Louisianas direktør, Poul Erik Tøjner, også kritik af Fredensborg Kommune, som han ikke mener leverer den fornødne service i den naboorientering, der er sendt rundt, fordi den ikke præsenterer en visualisering af den 36 meter høje mast.

- Det, synes jeg i sig selv, vidner om en mærkelig form for borgerservice fra kommunens side, fordi det hele handler om netop det, man skal se. Det handler ikke om, at man skal vide, at der kommer en mast. Det handler om, at man skal vide, hvordan den ser ud.

- Det eneste vi kan gøre er at gå ud i vores egen skulpturpark og kigge tilbage og se, hvor den (masten, red.) skal stå. Der kan vi se de træer, der allerede står der og er cirka 20 meter høje. Så kan vi lægge 16 meter mast til. Det kommer til at se helt håbløst ud og ligne en kæmpe skorsten på den gamle villa. Jeg kan kun være imod, siger han.

Spørger man Flemming Rømer (DF), der er formand for Infrastruktur- og Teknikudvalget samt næstformand for Plan-, Miljø- og Klimaudvalget i Fredensborg Kommune, så forholder han sig gerne til kritikken.

- Den (visualiseringen, red.) kunne måske godt have været med, men jeg synes ikke, det er et stort problem, at den ikke er det. Det skal vi måske tænke over i fremtiden.

Dansk Folkepartis Flemming Rømer er formand for Infrastruktur- og Teknikudvalget samt næstformand for Plan-, Miljø- og Klimaudvalget i Fredensborg Kommune.
Dansk Folkepartis Flemming Rømer er formand for Infrastruktur- og Teknikudvalget samt næstformand for Plan-, Miljø- og Klimaudvalget i Fredensborg Kommune.
Foto: TV 2 Lorry


Placering giver bedst mulig dækning

Flemming Rømer siger til TV 2 Lorry, at han selv vil stemme for forslaget, hvis teleselskabet kommer med en god begrundelse for, at de ikke gennemførte opsætningen af telemasten, da selskabet havde byggetilladelsen første gang.

quote Det her er ikke min baghave, det er et meget verdensberømt sted og en kulturel perle i Danmark. Derfor synes jeg, at der er et ekstra hensyn at tage.

Poul Erik Tøjner, direktør for Louisiana

Han peger på, at masten skal stå, hvor det er planlagt, da det vil give den bedst mulige dækning. Derfor mener han heller ikke, at man skal droppe planen, fordi masten er tæt på det verdensberømte kunstmuseum.

- Telemaster er ikke kønne, men nødvendige. Folk vil gerne kunne bruge deres telefoner, men vil helst ikke kunne se masterne. Det hænger ikke sammen.

- Jeg tror ikke, at der er kunder, der fravælger Louisiana, fordi der står en telemast ude foran. Selvfølgelig er det ikke kønt, men jeg tror sgu ikke, at folk lægger mærke til sådan nogle ting, siger Flemming Rømer. 

Direktøren for Louisiana kan da heller ikke pege på, hvor stor en indflydelse den eventuelle 36 meter høje telemast vil få for museet.

- Jeg kan ikke sige, hvad det i tal vil betyde. Men det gør jo bare, at noget, der i forvejen er smukt og velafbalanceret, vil blive forgrimmet, siger Poul Erik Tøjner.

Louisanas direktør, Poul Erik Tøjner, mener, at den høje mast vil ødelægge den æstetiske balance i området.
Louisanas direktør, Poul Erik Tøjner, mener, at den høje mast vil ødelægge den æstetiske balance i området.
Foto: TV 2 Lorry

Men vi vil jo alle sammen gerne have de fordele, der følger med at have telemaster inden for nært rækkevidde. De skal jo placeres et eller andet sted, så er det ikke bare ærgerligt, at det er ved jeres parkeringsplads?

- Jeg synes, det er et glimrende argument, og jeg er - også privat - træt af argumentet om 'Det er en god idé bare ikke i min baghave'. Men det her er ikke min baghave, det er et meget verdensberømt sted og en kulturel perle i Danmark. Derfor synes jeg, at der er et ekstra hensyn at tage.

- Balancen i området skal beskyttes, der er ekstra skærpende omstændigheder her, siger han til TV 2 Lorry.

Der er smukt ved Louisiana. Så smukt at museet og dets naboer ikke kan rumme planerne om en høj telemast.
Der er smukt ved Louisiana. Så smukt at museet og dets naboer ikke kan rumme planerne om en høj telemast.
Foto: TV 2 Lorry

Naboerne omkring den eventuelle mast, der har modtaget den føromtalte naboorientering, har frem til den 22. marts 2021 haft mulighed for at indsende bemærkninger til sagen.

Poul Erik Tøjner bekræfter overfor TV 2 Lorry, at Louisiana - ligesom i 2015 - har indsendt en bemærkning til kommunen.