Vandværk advarer: Drik ikke vores vand

Der er fundet pesticider i vandet fra Ledøje Vandværk. Drik derfor ikke vandet, lyder advarsel.

Hold dig fra vandet, hvis du er én af de 290 ejendomme der får leveret vand fra Ledøje Vandværk.

Sådan lyder opfordringen nu i en pressemeddelelse fra Egedal Kommune. Styrelsen for Patientsikkerhed fraråder borgerne at drikke vandet, efter at en ny analyse af vand fra Ledøje Vandværk har vist, at der er pesticidrester over grænseværdierne. 

Der er tale om pesticidet chlorothalonil-amidsulfonsyre, som tidligere har været brugt i landbruget og maling.

Vandet bør heller ikke bruges til madlavning, men du må fortsat gerne bruge det til at tage bad i, til tøjvask, opvask og toiletskyl.

Nødforsyning

Borgerne i Ledøje kan få rent vand fra en nødforsyning. Ledøje Vandværk vil i samarbejde med Novafos og Egedal Kommune levere drikkevand fra en tank, som er placeret ved Freds Pladsen ved Ledøje Søndre Gade i løbet af fredag den 26.04.19 og fremadrettet, lyder det i pressemeddelelsen. 

Borgerne skal selv medbringe egnede og rene beholdere.

Har man allerede drukket vandet, skal man ikke foretage sig noget særligt, lyder det.  Miljøstyrelsen er på nuværende tidspunkt ved at undersøge, om chlorothalonil-amidsulfonsyre kan renses ud af vandet.

Alle danske kommuner skal i gang med at teste drikkevandet for pesticidet chlorothalonil-amidsulfonsyre. Det skyldes, at stoffet, som kan være sundhedsfarligt, er blevet fundet i to drikkevandsboringer. Det oplyste miljøminister Jakob-Ellemann Jensen (V) onsdag til DR.

Stoffet blev brugt i produktion af hvede, kartofler, ærter og løg i perioden 1986 til 2000 i Danmark. Det blev gjort forbudt i EU i marts.