Tissetrængende skoleelever vinder legat

Toiletforholdene på kommunale skoler er så dårlige, at mange elever ikke har lyst til at bruge dem. Nu har en skole i Nivå vundet en konkurrence om et helt nyt - hygiejnisk - toilet.

Frederik fra 5.z tager den nye håndvask på Nivå Skole i brug. Foto: Privatfoto

De fleste kan nok huske dem - skoletoiletterne.

Med kuglepensstreg på væggene og stoppede toiletter.

I foråret udlovede en række leverandører inden for VVS-tekniske installationer derfor et hygiejnelegat til tre skoler i Danmark, som havde brug for et nyt, hygiejnisk toilet.

Ansøgningerne væltede ind fra elever rundt om i landet, og gennem en afstemning blandt danskerne, er der fundet tre vindere, skriver afsenderne af hygiejnelegatet i en pressemeddelelse.

Én af vinderne er Nivå Skole.

- Elevrådet meldte os til hygiejnelegatet og fik involveret både lærere og elever i en debat om hygiejne. De forskellige klasser bidrog med hjemmegjorte plakater - 25 i alt, som blev klistret op på skolens vægge. De to bedste blev udvalgt, sendt ind og vandt for bedste ansøgning. Nu har vi fået et nyt moderne toilet, som er klar til indvielse, siger daglig leder Lars Rasmussen fra Nivå Skole, i en pressemeddelelse.

Og det er vigtigt, at komme på toilettet i løbet af skoledagen, lyder det fra

Line Modin, læge på børneafdelingen på Kolding Sygehus:

- Hvis børn går og holder sig, fyldes både tarm og blære i løbet af dagen. Det er lidt som at puste en ballon for meget op - til sidst kan der ikke være mere i. Blæren og tarmen slås om den begrænsede plads, der er i bækkenet, og barnet kan enten komme til at tisse i bukserne, eller udvikle forstoppelse, fordi tarmen for alt for god tid til at suge vand ud af afføringen, siger hun.

Signalerne fra kroppen til hjernen om at gå på toilettet undertrykkes, når børn holder sig, og det kan resultere i, at det er svært at sidde stille og koncentrere sig, fortæller Line Modin

Det er Bedre Bad, Duravit, Hansgrohe og Viega, der står bag Hygiejnelegatet.

Præmien er et væghængt toilet og vask, armaturer, cisterne, betjeningsplader og installation.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik