Datter til dement: Min mor er ikke farlig

Har vi berøringsangst overfor demente? Det spørgsmål er i øjeblikket højaktuelt efter flere episoder i Egedal, hvor en 80-årig dement har skabt frygt blandt ældre.

Den 80-årige demente Elke Frisenvang fra Egedals Kommunes demenscenter i Stenløse, er uden hun selv ved det, blevet hovedperson i en sag om vold og ulovlig indtrængen. Den demente kvinde er endda blevet politianmeldt, da hun på en gåtur havde forvildet sig ind i et fremmed hjem. Men er der i virkeligheden noget at frygte? 

quote Min mor er meget stille, rolig og en meget lille ældre dame, der vejer knap 50 kilo.

Marianne Frisenvang, Pårørende

80-årige Elke Frisenvang er svært dement og bor derfor på plejehjemmet Solkrogen i Stenløse.

I følge Elke Frisenvangs døtre ligner plejeboligerne omkring deres mors plejehjem hendes tidligere hjem. Derfor har hun flere gange været på med uanmeldte besøg hos andre ældre. 

- Hun har forvildet sig derind på en eller anden måde, fordi hun tror, at hun går ind i sit eget hjem. Og så bliver beboerne selvfølgelig forskrækkede, når de lige pludselig opdager, at hun kommer gående ind, siger datteren Marianne Frisenvang til TV 2 Lorry.

Naboerne er blevet bange

Flere af beboerne i plejeboligerne omkring plejehjemmet er blevet så utrygge over Elke Frisenvangs besøg, at de har klaget til kommunen og hun er også blevet politianmeldt. 

- Sidste gang hun var herinde, var hun truende. Jeg har dårligt hjerte, så det er altså ikke spor morsomt at få sådanne uanmeldte besøg. Sådan sagde Poul Kennov, Beboer, Plejecenteret Damgårdsparken, da vi talte ham d. 4 april 2017. 

quote  Jeg kunne virkelig godt tænke mig, at der kunne komme noget mere dialog om, hvad demens er

Marianne Frisenvang, Pårørende

Elke Frisenvangs døtre forstår godt beboernes reaktion, men de understreger også, at der ikke er noget at frygte.

- Min mor er meget stille, rolig og en meget lille ældre dame, der vejer knap 50 kilo. Jeg tror, at det handler om berøringsangst omkring nogen man ikke kender og noget man ikke forstår, siger Marianne Frisenvang.

Efter klagerne over Elke Frisenvang har Egedal Kommune indkaldt plejehjemmets naboer til krisemøde. 

- Vi har talt om demens og Alzheimers i nu 25 år, og jeg synes ærlig talt, at vi burde være nået videre. Men den her sag viser jo, at vi er lysår tilbage her. Denne her situation, der er opstået her, skyldes blandt andet, at de her mennesker ikke har haft den viden om demens, som har gjort, at de kunne agere rigtigt og dermed føle sig trygge,  siger Erik Petersen, Centerchef, Sundhed og Omsorg, Egedal Kommune og tilføjer.

- Men det er noget af det, vi håber, at vi kan afhjælpe ved at afholde de møder. Så alle kan blive mere trygge ved hinanden.

Ønsker mere dialog om demens

Elke Frisenvangs døtre ville ønske, at folk ville blive bedre til at møde mennesker med demens. 

- Jeg kunne virkelig godt tænke mig, at der kunne komme noget mere dialog om, hvad demens er. Så vi måske alle sammen kan komme af med noget af denne her berøringsangst. Fordi eftersom der bliver flere og flere ældre, vil flere af os også blive demente, siger datteren Mette Frisenvang.

Fakta om demens:

 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

Genåbning i Køge mandag d. 1. marts

Rød løber, blomster og tårer: Sådan foregik genåbningsfest i Køge

skibe københavn

Med Lynetteholm følger en farlig indsejling for store skibe og fritidssejlere

def_thumb,50_percent

playGodhavnsdreng vil donere sine erstatningspenge: - Det er penge til børnene

20210113-131730-5-1920x1280we

Kan tage flere dage: 100.000 borgere skal fortsat koge vandet

Egedal

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere