Ung i LGBT+-miljøet: Chikane er stadig en del af hverdagen

Marc Petersen, Deedee Olsen og Benjamin Pay er alle unge LGBT+-personer. De udsættes jævnligt for chikane på grund af deres seksualitet.

Homosvin! Svans! Pikslikker!

Dette er blot nogle af de krænkelser, Marc Petersen, Deedee Olsen og Benjamin Pay må lægge øre til.

Her ses de tre venner.
Her ses de tre venner.
Foto: TV2 Lorry

Årsagen er, at de alle identificerer sig som LGBT+-personer - personer, der har en anden seksuel orientering end hetero.

- Jeg har prøvet, at folk er kørt rundt i bil efter mig og har kaldt mig fag (svans, red.). Og så har de livestreamet os på Facebook, fordi deres venner også skulle se, hvad de synes om os, siger Benjamin Pay.

De tre venner har mødt hinanden i Aura, der er en café for unge LGBT+-personer. Her har de, ved at tale med andre som dem selv, fået redskaber til bedre at kunne håndtere de ubehagelige episoder.

Men selvom dette har været en stor hjælp, så er der altså stadig en kamp at kæmpe, mener Marc Petersen:

- Selvom homoseksuelle kan gifte sig i den danske folkekirke, selvom vi har fået så meget ligestilling inden for LBGT+-miljøet, så er der stadig punkter, hvor det ikke er godt nok. Folk, der bliver råbt efter, og folk, der bliver udsat for hate crimes.

De officielle tal er ikke alt

En hate crime - eller hadforbrydelse på dansk - er, når en forbrydelse rettet mod en person skyldes offerets etnicitet, race, religion eller seksuelle overbevisning.

Tal fra Rigspolitiet viser, at der i år 2016 blev anmeldt 45 hadforbrydelser.

Marc Petersen synes, han er blevet bedre til at håndtere de ubehagelige episoder, når de opstår.
Marc Petersen synes, han er blevet bedre til at håndtere de ubehagelige episoder, når de opstår.
Foto: TV 2 Lorry

Men dette tal er reelt højere, mener Andreas Beck Kronborg, der er projektleder i LGBT Danmark.

- Der er mørketal, jeg tror, det er højere. Jeg tror, det netop handler om, at man ikke vil være til besvær, at man ikke har ressourcerne til at stå imod den retssag der eventuelt skulle komme ud af det. Og så er det en meget stærk personlig oplevelse, hvor man kommer til at vende det her indad, siger han.

Man lærer at leve med det

Marc Petersen synes, han er blevet bedre til at håndtere de ubehagelige episoder, når de opstår. 

- Det er ulækkert at sige, men det bliver en del af hverdagen. Man lærer at sige: "OK, det er godt med dig, Peter, bare gå hjem til konen og drik et par øl." Så man lærer det. Selvom det er uhyggeligt at sige, så lærer man at leve med hadet, fordi det er en del af at være homoseksuel, en del af at være LGBT.

Tilråb, skub og anden form for chikane er nogle af de ting Benjamin, Marc og CC oplever i deres hverdag.