Hunden Emil blev smittet med farlig parasit og var lige ved at dø

En farlig hundeparasit, fransk hjerteorm, spreder sig i hovedstadsområdet. Derfor er dyrelæger nu ude med en advarsel til hundeejere.

Selvom hunden Emil drøner rundt i dag, så var det ved at gå helt galt i efteråret.

- Ud fra hvad dyrelægen siger, så var det ret tæt på. Det var i sidste øjeblik, vi kom med ham. Det var alvorligt, siger Peter Røntved, der er ejer til hunden Emil.

Emil havde nemlig fået parasitten fransk hjerteorm, og den gjorde ham så syg, at han i et døgn lå i koma og måtte have han plasmatransfusion.

- Det er jo et familiemedlem, som vi alle sammen holder rigtig meget af, så det var absolut ikke sjovt, siger Peter Røntved, der bor i Brøndby Strand.

Hyperendemisk i hovedstadsområdet

Parasitten sidder på snegle, og hvis en hund slikker på sneglen, kan den blive inficeret af den livsfarlige parasit. Herefter spreder parasitten sig gennem hundens afføring.

Hvis en hund bliver alvorligt syg af den franske hjerteorm, kan det betyde alvorlige blødninger.

Symptomerne viser sig som hoste, træthed, blødninger fra sår og maveproblemer, hvilket alt sammen kan være tegn på, at din hund er smittet.

- Vi ser alt lige fra hunde, som slet ingen symptomer har, og til hunde, som i løbet af rigtig kort tid dør med meget alvorlige symptomer, siger Frederik Meyla-Smith, der er dyrelæge ved AniCura Københavns Dyrehospital.

(Artiklen fortsætter efter videoen.)

En farlig hundeparasit spreder sig her fra hovedstadsområdet. Derfor er dyrelæger nu ude og advare hundeejere mod parasitten, der kan være livsfarlig for hunde.

Han forklarer, at parasitten særligt er til stede i hovedstadsområdet.

- Nordsjælland og københavnsområdet er der, hvor vi har den massivt største forekomst. Vi kalder det de hyperendemiske områder, altså hvor der virkelig er meget af denne her parasit. Jo længere vi kommer væk fra Københavnsområdet, jo mindre er det. Men vi ser den i hele landet, siger Frederik Meyla-Smith.

(Artiklen fortsætter efter boksen)

Spørg Os - Formular

_

- Så kom de røde øjne

Netop blødning var da også det, der afslørede Emils infektion.

- Der var lidt tilløb til det, og han var lidt sløj i en periode. Så kom de røde øjne, og så var vi ikke i tvivl om, at vi skulle til dyrelægen med ham, lyder det fra Emils ejer.

(Artiklen fortsætter under billedet.)

Her kan man se, hvordan hunden Emils øjne er røde efter blødninger på grund af den franske hjerteorm.
Her kan man se, hvordan hunden Emils øjne er røde efter blødninger på grund af den franske hjerteorm.
Foto: Privatfoto

Hjertelungerom har indtil nu været særligt udbredt i Københavnsområdet og Nordsjælland, men der er også fundet tilfælde på Fyn og i Jylland.

Og selvom det er hårdt at være hundeejer til en syg hund, så er det svært at undgå smittefare.

- Han løber jo løst rundt, når man er på jagt med ham eller går tur med ham, så det er jo virkelig svært at holde styr på, hvad han stikker snuden i. Så det kan man ikke undgå. Han skal jo luftes, fortæller Peter Røntved.

Derfor handler det om at holde godt øje med sin hunds helbred - og ellers sørge for at samle op efter den, så smitten ikke spreder sig.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik