Ramaskrig i kolonihaver: Kommune vil begrænse, hvor længe man må opholde sig

Ballerup vil have nye regler for, hvor meget kommunens mere end 3000 kolonihaveejere må bruge deres kolonihaver i vinterhalvåret.

Repræsentanter for alle Ballerup Kommunes kolonihaveforeninger har meldt deres ankomst til aftenens borgermøde på rådhuset, hvor de vil forsøge at overbevise kommunens om det fuldstændig uholdbare i en ny lokalplan.

- Det vil være super, super ærgerligt, hvis vi bliver begrænset i, hvor længe vi kan være her, lyder det fra Tina Chor, som har en have i foreningen Tjørnebjerg.

Og der er mange kolonihaveejere, som er helt uforstående over for kommunens planer:

- Menneskefjendsk, lyder det fra Birde Seidler, som har kolonihave samme sted.

quote - Det vil være super, super ærgerligt, hvis vi bliver begrænset i, hvor længe vi kan være her.

Tina Chor, Kolonihaveejer i Ballerup

I dag må kommunens mere end 3000 kolonihaveejere udover sommersæsonen også tilbringe efterårsferie, juleferie, vinterferie og alle weekender i vinterhalvåret i deres kolonihavehuse. Det vil Ballerup Kommune have lavet om. Udover skoleferier skal det fremover hedde maksimalt fire weekender, som skal bestilles på forhånd. Og fire weekender, som hver enkelt forening vel at mærke skal blive enige om.

- Det er jo helt urimeligt i forhold til, hvordan man ellers ændrer samfundet til, at vi skal være fleksible hele tiden. Der er flere og flere, som er på arbejde længere tid og flere, som arbejder i weekenden. Hvordan kan man så forudbestille fire weekender og sige - her vil vi gerne være i haven - og det skal gælde for hele haveforeningen. Det er komplet umuligt, siger kolonihaveejer og kassererer i Tjørnebjerg, Susan Mai Andresen.

"Det er ikke rimeligt"

For mange har kolonihaven stor betydning.

- Det er mening i at have det her at holde og vedligeholde. For mig er det et frirum og et sted, hvor jeg kan trække vejret. Det betyder, at jeg er i live på en eller anden måde, siger Birde Seidler.

Hvad vil et betyde, at du nu får begrænsninger på, hvor meget du må være her?

- Jeg er bange for, at det vil betyde et dårligt liv om vinteren, siger Birde Seidler.

Der er flere grunde til Ballerup kommunes nye lokalplan. En af dem er at stoppe de voldsomme prisstigninger i nogle kolonihaveforeninger, hvor huse ryger til salg for op mod to millioner kroner.

- Det er jo ikke rimeligt, at alle kolonihaveforeninger i Ballerup belastes af, at der er nogle foreninger, hvor husene sælges til de priser. Nu skal det pludselig gå ud over alle, lyder det fra Susan Mai Andresen.

Der er store protester blandt kolonihaveejere i Ballerup overkommunens planer, som vil regulere brugen af kolonihaverne.Foto: TV 2 Lorry
Der er store protester blandt kolonihaveejere i Ballerup overkommunens planer, som vil regulere brugen af kolonihaverne.Foto: TV 2 Lorry

En anden grund til kommunens indgriben er, at der er nogle, som stik i mod reglerne bruger kolonihaven som helårsbolig. 

Hvad siger du til det?

Det er uheldigt, fordi det burde være klart, at vi kan være her i weekender og i ferier - også hele sommersæsonen. De få ødelægger det sådan set for os alle sammen, siger Susan Mai Andresen.

quote - Vi har ikke tænkt os at iklæde kommunale medarbejdere med semi-politiuniformer for at få det til at se ud som om, at vi har et særligt kolonihavepoliti. Men tilsyn kan føres på mange måder.

Eik Møller, Kommunaldirektør, Ballerup

- Vi er alligevel et kæmpe område med mange foreninger. Og der synes jeg ikke, vi er blevet inviteret med ombord til at komme med bidrag til løsninger - nemlig, at der er nogle, som er her lidt for længe henover sæsonen. Eller måske hele året, siger Tina Chor.

Nu håber flertallet, at de de mange protester gør indtryk på kommunen:

- Vi tror, kommunen bliver klogere. Det håber vi i hvert fald, slutter Susan Mai Andresen.

Kommunaldirektør: Ligner parcelhuskvarterer

På Ballerup Rådhus understreger kommunaldirektør Eik Møller, at det nye lokalplansforslag fortsat er i høring frem til den 20. september.

- Men fra kommunens side har vi et ønske om at bevare kolonihaverne, som de oprindeligt var tænkt. Og det er sådan, at nogle kolonihaveforeninger mere og mere begynder at ligne parcelhuskvarterer. Vi har vurderet, at der er brug for et mere ensartet grundlag, som kan regulere adfærd og ophold og andre ting, siger Eik Møller.

I følge Ballerup Kommune er der mange måder at sikre sig, at de nye kolonihaveregler bliver overholdt. Foto: TV 2 Lorry
I følge Ballerup Kommune er der mange måder at sikre sig, at de nye kolonihaveregler bliver overholdt. Foto: TV 2 Lorry

Er der lagt op til selvjustits eller vil kommunen gå ind aktivt og kontrollere, at de nye retningslinjer bliver overholdt?

- Det vil være kommunens opgave at sørge for, at de nye spilleregler bliver overholdt i den ånd, de er tænkt, siger Eik Møller, som understreger, at kommunen fører tilsyn på mange områder.

- Så kan vi lave stikprøver og cykle en tur rundt i området. Vi kan tale med bestyrelserne osv. - men vi har ikke tænkt os at iklæde kommunale medarbejdere med semi-politiuniformer for at få det til at se ud som om, at vi har et særligt kolonihavepoliti, men tilsyn kan føres på mange måder. Noget er det jo også dialog med de lokale beboere, lyder det fra kommunaldirektøren.

Aftenens borgermøde foregår på Ballerup Rådhus mellem kl. 18 og 20.