Virksomheder mangler arbejdskraft - må opgive ordrer

Hovedstadsområdets virksomheder har især svært ved at rekrutere højtuddannede og fagliglærte medarbejdere, viser en ny undersøgelse fra DI.

Flere og flere virksomheder i Hovedstadsområdet  mangler arbejdskraft. En ny undersøgelse fra dansk industri foretaget blandt mere end 2000 virksomheder viser at 37 procent af dem indenfor det sidste år har søgt efter medarbejdere uden at det er lykkedes. Over ti procent af alle virksomheder har mistet ordrer, fordi de ikke kunne skaffe kvalificerede medarbejdere.

- Den helt store udfordring lige nu, er at skaffe den fornødne arbejdskraft, siger Kent Damsgaard som er direktør i Dansk Industri til TV 2 Lorry i dag.

Gang i hjulene

Der er fuld gang i hjulene i Hovedstadsområdet. Flere brancher har en arbejdsløshed på mindre end 2 procent - normalt regner man ikke med, at det kan blive lavere, fordi der altid vil være nogen på vej fra et job til en andet eller af andre grunde står midlertidigt udenfor arbejdsmarkedet. 

- Det går rigtig godt i dansk økonomi, det går rigtig godt i virksomhederne, vi har fået skabt masser af arbejdspladser, siger Kent Damsgaard, Dansk Industri. 

Ny undersøgelse viser at der er stor mangel på arbejdskraft
Ny undersøgelse viser at der er stor mangel på arbejdskraft
Foto: Niels Knuth Winterfeldt / TV 2 Lorry

41 procent ud af de 37 procent af hovedstadens virksomheder, der indenfor det sidste år har søgt efter medarbejdere, siger, at de forgæves har ledt efter højtuddannede medarbejdere indenfor det sidste år. Blandt faglærte - altså dem med en erhvervsuddannelse -  er der tale om hele 45 procent ud af de 37 procent. Ifølge dansk industri skal vi sikre, at flere får de relevante uddanelser - men der skal også ske noget her og nu:

- Kan vi få nogle nyuddannede hurtigere i job? Kan vi få nogen udefra til at komme hertil og hjælpe os? Altså udenlandsk arbejdskraft. Og så handler det også, om at få dem på kanten af arbejdsmarkedet, som har lidt svært ved at få fodfæste, de skal altså ind nu. Det er nu, de gode tider er der, det er nu, vi skal have alle mand med, siger Kent Damsgaard.  

Værst i Hovedstadsområdet

Hovedstadsområdet er særlig hårdt ramt. Blandt virksomhederne i Lyndby Taarbæk kommune svarer 25 procent at de har måttet sige nej til en ordre, fordi de ikke kunne få kvalificeret arbejdskraft. I Hillerød er tallet 16 procent.

- Hvis ikke vi får skabt mere arbjedskraft, så begynder virksomhederne i endnu højere grad at sige nej til order. Det vi sige, at det er andre landes virksomheder og andre landes borgere, der får jobbene. Så går vi stille og roligt i stå herhjemme, siger Dansk Industris direktør Kent Damsgaard.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik