Verdensarv i Køge? Danmark vil have unikke vikingeborge med på liste

Kulturministeriet har sendt en officiel ansøgning af sted med henblik på at få optaget Danmarks fem ringborge fra vikingetiden på Unescos verdensarvsliste.

Hovedstadsområdet kan være på vej til at få endnu en attraktion på FN's liste over verdensarv.

Danmark har nemlig indsendt en officiel ansøgning om at få optaget fem ringborge opført i vikingetiden på tværs af Jylland, Fyn og Sjælland på den internationale UNESCO-verdensarvsliste.

Det meddeler kulturminister Joy Mogensen (S) i en pressemeddelelse.

- Vikingeborgene er oplagte kandidater, fordi deres geometri er helt unik, og de er et væsentligt vidnesbyrd om begyndelsen på det Danmark, vi kender fra historiebøgerne. Jeg håber, at det vil højne interessen og øge forståelsen for Danmarks historie også i udlandet, siger hun.

Danmarks fem ringborge

Binder Danmark sammen, mener borgmester

Og en af disse fem unikke borge ligger såmænd ved landsbyen Lellinge lige uden for Køge. I 2014 blev den som den seneste af borgene opdaget og udgravet.

Her jubler borgmester Marie Stærke (S) over, at arbejdet med at ansøge om at få borgere med på Verdensarvslisten, som hun har stået i spidsen for på vegne af de fem kommuner, nu har nået en foreløbig kulmination.

- Det er historie, der binder Danmark sammen. Der er i høj grad tale om verdensarv, som har interesse for turister ud over de danske grænser, og her i Køge vil vi gøre vores til at fortælle og formidle den historie, som vi er en del af, udtaler Marie Stærke.

Borgring ved Køge blev opdaget og udgravet i år 2014. Her ses et foto fra det daværende udgravningsområde.
Borgring ved Køge blev opdaget og udgravet i år 2014. Her ses et foto fra det daværende udgravningsområde.
Foto: Christian Liliendahl/Ritzau Scanpix

Fortsat omgærdet af stor mystik

De fire andre borge ligger ved henholdsvis Limfjorden i Vesthimmerland, nær Hobro, midt i Odense og lidt uden for Slagelse.

Til fælles har de fem forsvarsværker fra vikingetiden, at de er bygget som et samlet projekt i et netværk af borge, alt sammen bygget på foranledning af kongen Harald Blåtand omkring år 980. Derfor giver det mening for de fem kommuner at indsende ansøgningen samlet, har parterne bag ansøgningen tidligere påpeget.

For hvad formålet helt præcist har været med netværket af borge på tværs af Danmark, er stadig noget, som diskuteres flittigt blandt fagfolk.

De kan være bygget som samlingsborge for vikinger eller som en anden type fæstningsværk på baggrund af den politiske situation i landet dengang, har eksperter påpeget.

Køges borgmester, Marie Stærke (S), i videoopkald med kulturminister Joy Mogensen (S) om færdiggørelsen af ansøgningen til Unesco.
Køges borgmester, Marie Stærke (S), i videoopkald med kulturminister Joy Mogensen (S) om færdiggørelsen af ansøgningen til Unesco.
Foto: Køge Kommune

Verdensarvslisten fra Unesco

Var med til at samle Danmark som rige

Sikkert skulle det dog være, at Harald Blåtand stod bag projektet, og at borgene blev opført med en tydelig sammenhæng. De kædes sammen med kong Blåtands samling af det danske rige.

- Når man ser på, hvordan de fem danske ringborge er etableret som et samlet projekt på tværs af landet, giver det et unikt indblik i datidens formåen og Harald Blåtands strategiske sans, siger Marie Stærke.

Det er første gang, at Danmark forsøger at få en serie af kulturarvssteder, som ligger geografisk spredt, optaget på Verdensarvslisten.

Trelleborg lidt uden for Slagelse er et andet eksempel på Harald Blåtands ringborge.
Trelleborg lidt uden for Slagelse er et andet eksempel på Harald Blåtands ringborge.
Foto: Sofie Mathiassen/Ritzau Scanpix

Her er de syv steder i Danmark på Verdensarvslisten

TV 2 Lorrys område rummer allerede fire steder på den eksklusive verdensarvsliste, nemlig Roskilde Domkirke, Kronborg Slot, Stevns Klint og Parforcejagtlandskabet i Nordsjælland.

Det forventes, at Unescos verdensarvskomité træffer afgørelse om optagelse i sommeren 2022.

Hvis du vil lære mere om vikingeborgen ved Køge, så lavede vi på TV 2 Lorry et søndagsmagasin om netop udgravningen af ringborgen. Se mere i videoen herunder:

Udgravningen af Danmarks femte vikingeborg ved Lellinge i Køge er gået ind i sin sidste fase - og arkæologer afdækker spadestik for spadestik mysteriet om, hvad der skete med Harald Blåtands forsvundne og genfundne vikingeborg.