USA fremprovokerede smugleri af våben til Danmark

Straffesag om brug af ulovlige politimetoder er begyndt i Østre Landsret. Våbensmugler kræver frifindelse.

En amerikansk politioperation førte i foråret 2011 til, at en svensk mand afleverede to militære våben i Rødovre ved København.

Men i kulissen havde amerikanerne presset hårdt på for, at lovovertrædelsen kunne finde sted.

De handlede i "åbenbar modstrid" med de danske regler, har Københavns Byret tidligere slået fast - og i denne uge er det blevet Østre Landsrets tur til at afgøre, om svenskeren blev offer for ulovlig efterforskning.

I en stor taske kom svenskeren slæbende med et raketstyr og en AK 47-riffel, men han siger, at han ikke anede noget om det.

- Våben var det sidste, jeg troede, tasken ville indeholde, forklarer den 49-årige i landsretten mandag.

Krænkelse af menneskerettigheder, mener forsvarer

Han ønsker at blive frifundet, også fordi hans menneskerettigheder er blevet krænket, har hans forsvarer, advokat Henrik Dupont Jørgensen, sagt.

Den 49-årige skulle for en barndomskammerat bringe tasken fra Helsingborg til Rødovre. Kammeraten er Paul Mardirossian, som sidder fængslet i New York.

Mardirossian kom i fedtefadet, da han var i kontakt med en civil agent, der arbejder for det amerikanske narkotikapoliti, DEA.

Denne agent overtalte Mardirossian til at nikke ja til at levere militære våben til gengæld for kokain. Agenten påstod, at han kom fra guerillabevægelsen Farc.

Men agentens langvarige overtalelsesforsøg er altså i klar strid med danske regler, som forbyder politiet at fremprovokere forbrydelser eller at forøge deres grovhed, har byretten tidligere slået fast.

Senioranklager ønsker domen skærpet

Havde det ikke været for de amerikanske myndigheders indsats, ville raketstyret og riflen næppe være blevet bragt til Danmark, lød vurderingen. Og resultatet var en halvering af straffen til den 49-årige, som så fik et år og tre måneders fængsel.

Dette markante nederlag ønsker anklagemyndigheden at få vasket af i denne uge.

Senioranklager Charlotte Alsing Juul kræver dommen skærpet. Og hun rejser også spørgsmålet, om det overhovedet er rimeligt at kræve, at de amerikanske politiagenters arbejdsmetoder skal leve op til dansk standard.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik