Svage ældre skal ud af sygesengen.

Tusindvis af ældre patienter ligger helt unødvendigt dag efter dag i en seng på hospitalet og venter på at blive undersøgt og behandlet. Undervejs forfalder kroppen.

Musklerne svækkes, leddene stivner, ligesom blodtrykket og balanceevnen påvirkes. Patienten kommer til at ligge for længe på hospitalet i stedet for at komme hjem. Resultatet er pladsmangel, så patienter risikerer at blive henvist til en seng på gangen.

Men det skal være slut nu, skriver Politiken Søndag. Regeringen lover med en ny plan højere kvalitet i behandlingen af de mere end 200.000 ældre borgere, der hvert år bliver indlagt på de medicinske afdelinger med diagnoser som lungebetændelse, maveinfektion, hjertesvigt og væskemangel.

»Vi vil sørge for bedre behandlingsforløb for de medicinske patienter, ligesom vi har gjort det for kræft- og hjertepatienter og inden for hele det kirurgiske område. Du bliver ikke rask af at ligge i en seng.

Du skal hurtigt i behandling, og så skal du op og holdes i gang, så du kan komme tilbage til hverdagen«, siger sundhedsminister Jakob Axel Nielsen (K) til Politiken. Han tilføjer, at det er for tidligt at udtale sig om, hvad det vil koste at lave en bedre behandling.

Regeringens udmelding glæder overlæge, dr.med. Thomas Gjørup, der er formand for lægerne på de medicinske afdelinger. Han fortæller, at når en ældre patient kommer akut på hospitalet, bliver hun som regel modtaget af en ung læge. Han undersøger patienten, men har ikke kompetence til at beslutte en behandling og lægger derfor patienten i seng.

Der venter patienten så, indtil en speciallæge har tid til at tilse hende. Der kan let gå et døgn. Herefter risikerer patienten at vente et par døgn på at blive skannet og få foretaget andre undersøgelser, der leder frem mod diagnose og behandling.

»Pludselig har en patient været indlagt to-tre-fire dage uden at have brug for det. De ældre bliver passive, når de ligger i en seng, så derfor er vi med til at understøtte forfaldet. Når en patient er indlagt længe, bliver det samtidig sværere at udskrive vedkommende, fordi hjemmeplejen er afmeldt, køleskabet tømt af familien og katten sendt på internat«, siger Gjørup til Politiken.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik