Arkivfoto Foto: TV2/Lorry

Svage ældre føler sig ensomme

Et stort antal ældre, som modtager hjemmepleje eller bor på hovedstadens plejehjem, føler sig ensomme. De har kun sparsom kontakt med familie og venner, og helt op til hver fjerde angiver, at de i større eller mindre udstrækning føler sig »uønsket alene«.

Det fremgår af en interviewundersøgelse blandt 1.000 beboere på plejehjemmene og godt 2.000 ældre, som modtager hjemmepleje i Københavns Kommune. Det fører nu til politiske overvejelser om, hvordan man fra kommunens side kan hjælpe ældre til at bryde ensomheden ved at introducere en ydelse, hvor målet er, at de ældre kommer ud og møder andre mennesker.
»Det er rigtig trist, at så mange sidder alene derhjemme. Ensomhed giver utryghed og medvirker til en dårligere livskvalitet. Vi har alle et ansvar for, at vores nære ikke føler sig ensomme. Kommunens rolle kunne være at give hjemmehjælperne tiden til at arbejde med at få opbygget ældres sociale relationer ved f.eks. at følge dem hen i en klub, hvor der måske spilles whist,« siger sundhedsborgmester Ninna Thomsen (SF), Københavns Kommune.
Ifølge undersøgelsen er andelen af ældre på plejehjemmene med sporadisk kontakt til venner og bekendte stigende. 18 pct. angiver i dag, at de aldrig eller sjældnere end én gang om måneden er i kontakt med dem mod 13-14 pct. i den seneste brugerundersøgelse fra 2005, skriver Berlingske.