Stjernearkitekt får afslag på byggeri i København: ”Historisk grimt”

Bjarke Ingels Group har afgivet bud på deres eget hovedkontor i Nordhavn. Men det er blevet afvist på Rådhuset. Byggeriet er nemlig både for grimt og ikke grønt nok, mener et flertal af politikerne.

Danmarks måske mest kendte tegnestue har fået afvist deres eget bud på et hovedkontor til sig selv med den begrundelse, at det er for grimt og ikke klimavenligt nok.

Arkitektfirmaet BIG (Bjarke Ingels Group) har fremlagt planer om at opføre et 27 meter højt byggeri til sig selv på Sundmolen i Københavns Nordhavn, men det har Teknik- og Miljøudvalget i Københavns Kommune nu vendt tommelfingeren nedad til.

I udvalgets mødereferat kan man læse, at et flertal bestående af Enhedslisten, Radikale Venstre, SF, Konservative og Alternativet afviste byggeplanerne med følgende kommentar:

”Partierne mener ikke, at bygningen er æstetisk tilfredsstillende og ønsker yderligere et mere klimavenligt materialevalg.”

- For os handlede det mest om, at det ikke var grønt nok, og at vi gerne så, at det blev bygget i et mere bæredygtigt materiale end beton. Andre partier brød sig ikke om udseendet på bygningen, men for os var det mere materialerne, forklarer teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen fra Enhedslisten.

quote Vi så gerne, at det blev bygget i et mere bæredygtigt materiale

Teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen, Enhedslisten

Tegnestuens hovedkontor skal placeres prominent på Sundmolens yderste spids ved indsejlingen til Københavns Havn.

Ikke klimavenligt nok

Borgmesteren bakkes op af Radikale Venstre, der påpeger, at nye bygninger bør understøtte den politiske vision om at gøre byen til verdens grønneste hovedstad.

- Vi synes ikke, bygningen passede ind. Den gav ikke noget tilbage til byen, hvilket er vigtigt. For det andet, så havde vi gerne set, at der i designet var tænkt mere i bæredygtighed og klimavenlige løsninger, siger partiets gruppeformand, Mette Annelie Rasmussen.

- Det er ikke kun æstetikken, men også materialevalget. Vi skal jo ikke som sådan være smagsdommere, men vi skal sikre, at byudviklingen sker i tråd med den fortælling om København, vi gerne vil repræsentere – nemlig en grøn byudvikling, siger hun.

Visualisering af det foreslåede kontorbyggeri.
Visualisering af det foreslåede kontorbyggeri.
Foto: Bjarke Ingels Group

Den grønne tænketank CONCITO har tidligere vurderet, at produktionen af traditionelle byggematerialer udgør mellem 10 og 15 procent af den samlede udledning af drivhusgasser. Her er beton en af de helt store syndere, idet der anvendes store mængder cement i tilblivelsen af beton.

quote Det er meget sjældent, vi hiver i nødbremsen på denne måde i forhold til lokalplaner, men det her byggeri er simpelthen historisk grimt

Jakob Næsager, De Konservative

Historisk grimt

En af dem, der i den grad har en holdning til Bjarke Ingels’ bygnings udseende, er Jakob Næsager fra De Konservative. Han kalder forslaget ”sjældent grimt”.

- Det er meget sjældent, vi hiver i nødbremsen på denne måde i forhold til lokalplaner, men det her byggeri er simpelthen historisk grimt. Byggeriet skal jo stå ved indsejlingen til Københavns havn, og det passer meget dårligt ind i omgivelserne. Vi er er jo valgt på holdninger, og vores holdning er, at det er sjældent grimt, siger Jakob Næsager.

Kontoret skal placeres på det yderste byggefelt på Sundmolen i Københavns Nordhavn.
Kontoret skal placeres på det yderste byggefelt på Sundmolen i Københavns Nordhavn.
Foto: Google maps

De Konservative stemte desuden imod den foreslåede parkeringsnorm, hvor der ifølge Jakob Næsager var afsat for få parkeringspladser per kvadratmeter i lokalplanen. Denne holdning deles dog ikke af de fire andre partier, der har stemt projektet ned.

quote Vi stemte for det, fordi det levede op til de intentioner, der lå i den eksisterende lokalplan

Lars Weiss, Socialdemokratiet

Vanskeligt at opføre i træ, mener S

På den anden side af beslutningsbordet sad Socialdemokratiet, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti, der stemte for BIG’s byggeplaner.

- Vi stemte for det, fordi det levede op til de intentioner, der lå i den eksisterende lokalplan om, at det er et byggeri, der i sit udtryk skal referere, at det er et gammelt havneområde, siger Lars Weiss, der er gruppeformand for Socialdemokratiet.

- Det er hus på 27 meter, og det er altså vanskeligt at opføre i træ. Alt byggeri i Nordhavn skal i forvejen leve op til en særlig miljøcertificering, som er den højest officielle, der findes i dag. Og det skulle det foreslåede byggeri selvfølgelig også, siger han.

I den nu afviste lokalplan kan man læse, at planerne fra BIG indebar et kontorbyggeri på 27 meter primært i beton og glas med en anlagt promenade ved kajen, mens der skulle plantes 32 træer Sundmolens yderste byggefelt.

Blandt BIG's nyere projekter kan nævnes Amager Bakke, der tages i brug i vinterferien. TV 2 Lorry testede Københavns nye skibakke i januar.

Med Teknik- og Miljøudvalgets beslutning sendes byggeplanerne nu tilbage til forvaltningen, der så skal gå i dialog med Bjarke Ingels Group – der både er bygherre og arkitekt på projektet. Senere kan man så forvente, at et nyt bud på kontor til tegnestuen indsendes.

Bjarke Ingels Group hører til blandt verdens mest hædrede tegnestuer gennem de seneste år. 

I TV 2 Lorrys område er tegnestuen blandt andet kendt og hædret for Amager Bakke, Ørestadsbyggerierne 8-tallet, VM-Husene og Bjerget, det nye Noma , Superkilen gennem Nørrebro og Museet for Søfart i Helsingør.

8-tallet i Ørestad, også tegnet af Bjarke Ingels Group.
8-tallet i Ørestad, også tegnet af Bjarke Ingels Group.
Foto: Jens Nørgaard Larsen - Ritzau Scanpix

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik