Statsforvaltningen truer Helsingør-politikere med tilsynssag

Byrødderne i Helsingør risikerer nu en økonomisk straf for den kolonihave-beslutning, de ventes at træffe på mandag, skriver Helsingør Dagblad.

Som det ser ud lige nu, vedtager et flertal i Helsingør Byråd på mandag, at lejen for en kolonihave på kommunal jord fremover skal være 5 kroner per kvadratmeter om året, mere end det dobbelte af i dag. Med den beslutning risikerer politikerne selv en stor økonomisk straf.

I en helt ny henvendelse fra Statsforvaltningen Hovedstaden til Helsingør Kommune bliver der peget på, at hvis byrådet vedtager 5 kroners-lejen, vil Statsforvaltningen overveje at rejse en tilsynssag, fordi lejen ligger under den markedsleje på 17-18 kroner per kvadratmeter om året, som ejendomsmæglere vurderer, at kolonihaveområderne har.

Statsforvaltningen understreger, at en sådan tilsynssag vil forholde sig til kommunestyrelseslovens paragraf om byrådsmedlemmernes erstatningsansvar.

Reglen går ud på, at hvis et byrådsmedlem er med til at træffe beslutninger, der påfører en kommune et økonomisk tab, kan Statsforvaltningen anlægge en erstatningssag. Tabet i denne sag vil være, at kolonihaveejerne får kommunal støtte uden grund, og derved taber kommunen penge.

Disse penge - muligvis et beløb i omegnen af fire millioner kroner om året - skal politikerne i givet fald selv betale. Det skræmmer dog ikke Helsingør-byrådsmedlem Allan Berg Mortensen fra Enhedslisten.

- Jeg bliver ikke bange, selv om jeg kun er en fattig pædagog. Det er jo bare penge. Og jeg er 100 procent sikker på, at vi i byrådet har en masse gode begrundelser for, at vores markedsleje på 5 kroner er helt i orden. Vores kolonihaver er ikke attraktive områder som sådan, nogle af dem ligger for eksempel under højspændingsmaster. Desuden lejer staten jo kolonihaver ud selv endnu billigere, så der er argumenter nok, siger Allan Berg Mortensen.

Ifølge Helsingør-borgmester Johannes Hecht-Nielsen har byrådsmedlemmerne i Helsingør dog god grund til at være nervøse. Borgmesteren mener nemlig, at Statsforvaltningen har ret.

- I sin henvendelse pointerer Statsforvaltningen bare, at man skal tage markedslejen alvorligt. De spørger om, hvorfor politikerne mener, at de er klogere end en ejendomsmægler til at sætte markedsleje.

 Henvendelsen skal ikke betragtes som en trussel, og allerede før den kom, var politikerne blevet advaret om, at de risikerede at blive erstatningspligtige, hvis de valgte de 5 kroner. Jeg tror simpelthen ikke, at det er en lovlig handling, siger Johannes Hecht-Nielsen.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik