Respiratorpatienter dør på venteliste

Mange kronisk syge dør i hjemmet, selvom de kunne være indlagt akut og lagt i respirator. På mindre end et år er 19 mennesker døde af kvælning efter vejrtrækningssvigt, mens de ventede på at blive undersøgt eller sat i behandling på Respirationscenter Øst (RCØ) i Region Hovedstaden.      

De kunne alle være reddet, hvis de var blevet behandlet i tide, oplyser den ansvarlige overlæge til Kristeligt Dagblad.

 - Det er forfærdeligt, at vi ikke kan leve op til det, vi burde og give den behandling, der kan redde deres liv. Men vi har ganske enkelt ikke ressourcer eller kapacitet til at behandle dem i tide. Derfor dør de på ventelisten, siger overlæge Michael Laub.

Region Hovedstaden, der har opgjort tallet over døde, gør ved samme lejlighed opmærksom på, at de fleste af patienterne døde i eget hjem, selvom de kunne være indlagt akut og lagt i respirator.

- Vi har foreslået forskellige løsningsmodeller, blandt andet at vi får senge til at indlægge patienter akut, siger Michael Laub til Kristeligt Dagblad.

Patienterne på RCØ's venteliste lider af muskelsvind, polio eller andre kroniske respirationssygdomme. Nogle af dem er svært syge og sengeliggende, mens andre - både børn og voksne - kan se frem til aktive liv med kørestol og respirator.  Alligevel risikerer de at dø, mens de venter på behandling. Muskelsvindfonden kalder forløbet en skandale:

 - Det her har stået på i årevis. Patientforeninger og læger har gjort opmærksom på det igen og igen. Men der er intet sket, siger udviklingschef i Muskelsvindfonden Jørgen Lenger.

Indenrigs- og sundhedsminister Bertel Haarder (V) oplyser i et svar til Folketinget, at han ser på sagen med stor alvor, og at han har bedt sine eksperter i Sundhedsstyrelsen om at undersøge forløbet.
     

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

den lille havfrue

Chefredaktør dømmes for at dæmonisere Den Lille Havfrue

Vedat

playSætter telefoner i stand og forærer dem væk: "Ingen skal mangle det, jeg manglede"

Nicolai 2 pix

galleryNicolai med Tourettes fik tæv på gaden: "Jeg vil ALDRIG gemme mig væk"

Den Sønderjyske By

Omdiskuteret og langvarig boligsag kommer nu for retten

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere