Foto: Jens Nørgaard - Scanpix

Plejehjemsbeboere får udvidet klippekort til socialt samvær

Nu kan ældre på Københavns plejehjem få en halv times ekstra hjælp hver uge, hvor de selv bestemmer, hvad der skal laves.

Københavns Kommune var den første til i 2014 at indføre det såkaldte klippekort, som giver hjemmeboende ældre en halv times valgfri hjælp om ugen.

I 2015 blev ordningen udvidet, så også ældre på byens plejehjem fik en halv times valgfri hjælp hver 14. dag.

Og nu udvides ordningen så yderligere, så byens plejehjemsbeboere får en halv times valgfri hjælp om ugen.

Det glæder sundheds- og omsorgsborgmester Ninna Thomsen, der er ophavskvinde til klippekortet.

- Klippekortet er med til at sikre større valgfrihed for byens ældre. Det, der er meningsfuldt for mig, er ikke nødvendigvis meningsfuldt for dig, og der skal være plads til, at vi kan blive ved med at have forskellige interesser og ønsker, den dag vi flytter på plejehjem,” siger Ninna Thomsen.

Læs også Smart: Lena maler smukke forhindringer der stopper demente

Hovedstadens plejehjemsbeboere har netop modtaget dette brev fra Københavns Kommune. Foto: Københavns Kommune

Ordningen har spredt sig til alle kommuner

Klippekortsordningen bliver i dag brugt på alt lige fra teaterture, indkøb og cafébesøg til pc-træning, frisørtider og socialt samvær.

Hele pointen med klippekortet er nemlig, at det er op til borgeren at bestemme, hvad tiden skal bruges på.

- For nogle borgere kan det være lykken bare at få tid til at sidde og snakke med sin hjælper en gang om ugen eller tage op og besøge sin afdøde ægtefælles gravsted. Der er ikke nogen rigtig eller forkert måde at bruge klippekortet på. Det handler om, at vi som kommune skal indrette os efter borgerens behov og ikke omvendt, siger Ninna Thomsen.

Siden Københavns Kommune indførte klippekortet tilbage i 2014 har ordningen bredt sig til resten af landets kommuner, og i 2016 valgte regeringen at sætte klippekortet på dette års finanslov.

Klippekort

Københavns Kommune har modtaget midler fra Finansloven 2017 til at udvide klippekortsordningen på byens plejehjem. 

I 2014 havde 97 procent af e svage ældre sagt ja til ordningen - og ingen af dem ønskede dengang ekstra praktisk pleje som eksempelvis rengøring. I stedet ville de lave sociale ting. 

Kortet fungerer således, at man kan få 30 minutters tid én gang om ugen og én time hver måned. Man kan spare sammen til højst tre timers samlet støtte hver 6. uge.