Pas på med at ignorere din snorken - det kan koste dig livet

Det anslås at op mod 15.000 personer i Region Hovedstaden lider af søvnapnø. Men det kan få store konsekvenser, hvis man ikke gør noget ved det.

Du kender det måske. Du ligger sammen med din partner og forsøger at sove, men det er umuligt.

Du forstyrres af snorkelyde, der tilsyneladende ikke følger nogen bestemt rytme. De stiger i lydniveau, indtil de kulminerer med et gisp efter vejret og efterfølges af en total stilhed. Lige indtil det starter forfra igen.

Hvis du kan genkende det scenarie, så er du ikke alene.

Der er nemlig en vis sandsynlighed for, at din partner lider af søvnapnø - en lidelse, som ca. 2500 personer i Region Hovedstaden årligt diagnosticeres med.

En ny undersøgelse foretaget blandt mere end 5.000 danske og svenske personer med søvnapnø og partnere til personer med søvnapnø viser, at den søvnforstyrrende lidelse både påvirker patienten og partneren.

Undersøgelsen viser også, at patienter gennemsnitligt venter fem år, fra de oplever symptomer på søvnapnø, til de kontakter egen læge.

Hvad er søvnapnø?

Søvnapnø er en lidelse der forekommer hos nogle af de mennesker, der snorker. Oftest hos overvægtige mænd.
Under søvn kan tungen falde tilbage og blokere for vejrtrækningen. Herved opstår der korte pauser uden vejrtrækning, også kaldet apnøer, som slutter med et "gisp" efter vejret - når kroppen går i alarmberedskab og reagerer på at have for lidt ilt i blodet. Herved afbrydes søvnen ganske kort og ganske ofte i løbet af en nat, og personer med søvnapnø vil derfor sjældent få den hvile, de har behov for.

- Hvis vi ser på, hvor mange patienter der er med uopdaget eller udiagnosticeret søvnapnø, så er vi ikke bevidste nok om det. Vi har tilbuddet til patienterne, men der er en del patienter der ikke kommer, fordi de måske ikke ved, de lider af søvnapnø, siger Philip Tønnesen, overlæge på Dansk Center for Søvnmedicin på Rigshospitalet-Glostrup.

Min kone ville ikke sove i ske

Én af dem, der er blevet behandlet for sin søvnapnø, er Ivan Naurholm fra København.

I dag er det 14 år siden, han henvendte sig hos sin egen læge for at få hjælp til en bedre søvn. Det skete efter en kraftig opfordring fra hans kone, som var træt af, ikke at få sin nattesøvn.

- Jeg var slet ikke klar over, at der var noget, der hed søvnapnø, ellers var jeg helt sikkert gået til lægen noget før. Min kone har aldrig villet sove i ske med mig - jeg larmede simpelthen for meget, siger han.

Ivan Naurholms søvnapnø blev behandlet med en CPAP maskine, ligesom otte ud af ti andre patienter. Det er en maskine, der via en sovemaske puster luft ind gennem næsen og med et overtryk forhindrer, at tungen falder tilbage i svælget.

- Mit humør og min energi er noget helt andet i dag. Derudover er det i de små ting, jeg ser en klar forskel. Nu kan jegrent faktisk være social om aftenen og eksempelvis se en hel film sammen med min kone uden at falde i søvn, siger Ivan Naurholm.

Kan føre til alvorlige sygdomme

Ifølge Philip Tønnesen kan det få store konsekvenser, hvis man ignorerer symptomerne på søvnapnø. Både i hverdagen og på lang sigt:

- Først og fremmest er der de daglige symptomer. Du har en dårlig nattesøvn og er aldrig udhvilet om morgenen. I løbet af dagen er du ikke frisk og har en tendens til at døse eller blunde, når du sidder i lidt ensformige situationer. På længere sigt er folk med søvnapnø disponeret for forhøjet blodtryk og hjertekarsygdomme, og blandt patienter med svær søvnapnø er der en let overdødelighed, siger han til TV 2 Lorry.

Derfor er overlægens råd også, at man søger egen læge, hvis ens partner siger, man snorker og holder op med at trække vejret om natten, eller hvis man aldrig føler sig rigtig udhvilet.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik