Underlig følelse fik datter til at slå alarm i sag om sigtet seriemorder

Datteren til en dræbt 81-årig kvinde var tirsdag mødt op i dommervagten i København for at se den mand, der ifølge politiet slog hendes mor ihjel.

Det begyndte med en underlig følelse, der ikke ville gå væk. Hun havde lige talt med politiet og lagt telefonen fra sig, men noget var helt forkert.

Politiet havde forklaret, at hendes 81-årige mor var død af naturlige årsager 7. marts i sin lejlighed på Østerbro i København.

Det var på Vangehusvej på Østerbro, at den 81-årige blev dræbt.
Det var på Vangehusvej på Østerbro, at den 81-årige blev dræbt.
Foto: Local Eyes

- Min mavefornemmelse var med det samme, at det kunne ikke passe. Men jeg kunne jo ikke bare gå til politiet med en mavefornemmelse og sige, at det ikke hang sammen. Jeg blev nødt til at finde nogle beviser, siger den 48-årige kvinde til TV 2 tirsdag, hvor varetægtsfængslingen af en 26-årig mand sigtet for drabet på hendes mor blev forlænget med fire uger i Københavns Byret.

Den drabssigtede mand var kun til stede i retssalen gennem et videolink fra Vestre Fængsel, men den 81-åriges datter var ligeglad. Hun havde behov for at se ham, behov for at se ham i øjnene.

Så hun mødte op og satte sig på forreste række, hvor hun stirrede på skærmbilledet af den 26-årige, indtil dørene blev lukket og alle tilhørere ført ud af hensyn til den videre efterforskning.

- Jeg havde kvalme, da jeg skulle ind i retssalen. Men jeg ville være der. Han har taget min mors liv, og nu håber jeg, at han resten af sit liv er bevidst om, at jeg var med til at tage hans liv. Jeg håber, han ender med fængsel på livstid og aldrig kommer ud igen, siger kvinden, der ikke ønsker at stå frem med sit navn på nuværende tidspunkt og heller ikke må det, da der er navneforbud i sagen.

På jagt i morens lejlighed

Dagen efter morens død, fredag 8. april, besluttede den efterladte datter sig for at lede efter egentlige beviser på en forbrydelse, så hun ikke bare gik til politiet med en mavefornemmelse.

- Jeg ringede og spurgte politiet, om det var i orden, at jeg låste mig ind i min mors lejlighed, siger kvinden.

 
 
Foto: Local Eyes

Og det var det. Datteren forklarede sig med, at hun skulle hente nogle personlige papirer.

- Jeg var ikke så lang tid derinde. Det var enormt grænseoverskridende at være i min mors lejlighed og vide, at det kun var et par timer siden, hun var blevet kørt derfra.

Men det tog heller ikke lang tid at lægge mærke til flere ting, der ikke var, som de skulle være.

- Jeg sov ikke hele natten, jeg kunne simpelthen ikke få det til at passe. Det hang ikke sammen.

En forbrydelse - ikke naturlig død

Lørdag 9. marts tog hun hen til lejligheden igen og fandt fortsat flere ting, der ikke stemte overens.

- Jeg lavede en liste, og den blev længere og længere. Det var en liste over ting, der indikerede, at der var tale om en forbrydelse.

Som det sidste ringede hun til morens bank og fik spærret hendes kreditkort. Og selvom den kvindelige bankansatte i telefonen ikke ville gå i detaljer, sagde hun alligevel noget afgørende:

- Hun sagde, at det vist var meget godt, kortet blev spærret. Og så ringede jeg til politiet og sagde, at jeg skulle tale med dem. Jeg skulle tale med dem lige nu.

Politiet troede på hende

Den lørdag sad hun på politistationen og talte med efterforskere i fire, måske fem timer. Hun var helt sikker i sin sag. Hun gennemgik hele sin lange liste - og gjorde politiet opmærksom på, at morens kreditkort havde været aktivt efter hendes død.

 
 
Foto: Local Eyes

- Jeg er så glad for, at jeg handlede med det samme, siger den efterladte datter.

Havde det været en halv time senere, havde den formodede drabsmand måske slettet vigtige spor. Men politiet handlede hurtigt, og datteren var kun lige akkurat nået hjem og ud af bilen, da politiet ringede og fortalte, at de havde anholdt en mistænkt i sagen.

En 26-årig mand, der blev fremstillet i lukket grundlovsforhør søndag 10. marts og sigtet for drab og røveri af særlig grov karakter - samt for, at han i forbindelse med drabet skulle have stjålet den 81-åriges dankort og kreditkort, som han efterfølgende havde anvendt til forskellige køb.

Flere mærkelige dødsfald

Selvom den 26-årige mand nu var bag tremmer, holdt den dræbte kvindes datter imidlertid ikke op med at undre sig.

Ejendommen, hvor moren boede, havde været ramt af usædvanligt mange dødsfald, hvilket hun og andre pårørende alarmerede politiet om. Da politiets egen efterforskning viste, at to andre dødsfald nok også skulle ændres fra 'naturlige' til 'drab', blev sigtelsen mod den 26-årige udvidet med yderlige to drab.

Således, at den 26-årige nu er sigtet for drabet på en 83-årig kvinde, der døde 7. februar 2019, en 80-årig mand, der døde 2. marts, samt den 81-årige kvinde, der mistede livet 7. marts.

En lille trøst

Midt i sorgen og vreden glæder den 81-åriges datter sig over, at hun måske med sin alarm til politiet har forhindret nye forbrydelser.

- Kan man tale om trøst, er det måske det. På grund af hende er der måske ikke andre, der skal lide samme skæbne. Man kan jo ikke sige det med sikkerhed. Men sandsynligheden er jo stor for, at min mor ikke havde været den sidste i rækken. Der er kun tre uger fra nummer et til nummer to. Og min mor dør kun fem dage efter nummer to, siger den efterladte datter.

Det gør heller ikke sorgen lettere, at den anholdte 26-årige tidligere har været idømt en tidsubestemt straf for voldtægt af en mindreårig samt voldtægtsforsøg og drabsforsøg. Men dommen blev omstødt, og efter at have afsonet en straf udmålt i år havde den 26-årige fundet anonymitet ved at ændre sit navn.

- En af grundene til, jeg vælger at tale om det her, er, at jeg synes, man skal lære noget. Jeg ved godt, at det nok er et spørgsmål om ressourcer og penge. Jeg ved godt, at når det er ældre mennesker, så er det måske lettere at forklare et dødsfald med et hændeligt uheld eller bare deres alder, siger den efterladte datter.

Men det betyder også, at ser myndighederne ikke kritisk på ældre menneskers dødsfald, så risikerer man, at drabsmænd går fri.

- Jeg ved godt, det ikke giver mig min mor tilbage, men jeg ønsker ham simpelthen ud, hvor peberet gror. Jeg synes, han er så kujonagtig, siger datteren.

Nægter sig skyldig

Den 26-årige skal igen fremstilles for en dommer 30. april. Han nægter sig skyldig i alle tre drab.

Efter fængslingskendelsen var afsagt tirsdag, oplyste dommeren i Københavns Byret, at anklager Søren Harboe i løbet af retsmødet havde forklaret, at anklagemyndigheden og Københavns Politi de næste uger blandt andet arbejder med at sikre en lang række beviser i sagen:

Der skal ske yderligere afhøringer af beboere i ejendommen, hvor de tre ældre boede. Derudover skal der sikres overvågningsvideoer, som skal gennemses sammen med andre, der allerede indgår i sagen. Gerningssteder skal undersøges, og der skal undersøges sålaftryk og fingeraftryk.

Hertil kommer den elektroniske efterforskning som gennemsyn af den sigtedes telefon samt transaktioner på de ældres bankkonti.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik