Foto: Keld Navntoft - Scanpix

Superopfinder får 20 millioner til at udvikle særligt plaster

I samarbejde med tv2.dk

En lille ukendt medicinalvirksomhed i Birkerød har fået 20 millioner til at udvikle et plaster, der kan hele sår hos diabetikere.

Superopfinderen Niels Erik Holm fra Birkerød, der skabte NovoLet-pennen, har med sin medicinalvirksomhed Reapplix fået et kapitalindskud på 20 millioner fra danske investorer.

Reapplix laver et biologisk plaster til diabetikere, der kan hjælpe patienternes sår med at hele. Med plasteret forsøger Reapplix blandt andet at mindske antallet af amputationer hos diabetikere.

Læs også Slut med rotter - ny opfindelse virker

Det foregår på den måde, at man tapper patientens eget blod og skaber et plaster, som kan lægges direkte på såret.

- Der er akut brug for en løsning på diabetiske sår. Potentialet er kæmpestort, og specielt i USA er der et stort marked. Og vi har et håb om at få en god bid af det marked, siger Rasmus Lundquist, der er forskningsdirektør og medstifter i Reapplix, til TV 2 Business.

Kan være milliarder værd

I øjeblikket laver det relativt ukendte og lille firma et kæmpestort klinisk forsøg, der skal teste, om plasteret lever op til forventningerne om virkningerne.

Og hvis resultatet er positivt, så er der gode nyheder på vej.

Læs også Genial opfindelse: Slut med væltede løbehjul

Et amerikansk konsulentbureau har udregnet, at hvis plasteret slår igennem, kan omsætningen ende et sted mellem 1,3 milliarder kroner og op til 6,6 milliarder kroner årligt.

- Der er rigtig mange patienter, og hvis de alle sammen – eller bare en procentdel – har brug for sådan en behandling her, så ser det godt ud, siger Rasmus Lundquist.

Niels Erik Holm opfandt i slutningen af 1980'erne NovoLet-pennen, som siden har solgt i mere end 750 millioner eksemplarer og gjort ham velhavende.

Læs også Genial opfindelse: Tøm mig - jeg er fuld